Prepoznata kvaliteta mesa zagorskog purana

Prva državna izložba izvornih pasmina peradi u Republici Hrvatskoj održala se 24. studenog u Varaždinu, u dvorani Graberje. Na izložbi su izložene kolekcije izvornih pasmina peradi, kokoši hrvatice i zagorski purani.

 

Objavljeno: 09.12.2013. 14:36

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

 

 

Inicijativa je potekla od Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA), a jedan od organizatora ove izložbe je Udruge uzgajivača zagorskih purana Varaždinske županije koja je osnovana 2007. godine i trenutno broji oko 50 članova.

 

Zagorski puran se od 1998. nalazi se na popisu izvornih i zaštićenih pasmina Republike Hrvatske. Ova životinja prvi je proizvod u kategoriji svježeg mesa koji je u Hrvatskoj dobio “Oznaku zemljopisnog podrijetla” čemu je pomogao i angažman varaždinske udruge.

 

Prema podacima iz 2011. na području naše i Krapinsko-zagorske županije bilo je oko 2 300 rasplodnih jedinki. Također, postoje četiri soja zagorskih purana koja se razlikuju po bojama - brončani, sivi, svijetli i crni.

 

Tajnica Udruge uzgajivača zagorskih purana Varaždinske županije Božena Bosilj na svom OPG-u Možđencu uzgaja oko 90 komada zagorskih purana.

 

- U posljednje vrijeme broj purana na našem području se smanjuje jer je to zahtjevna pasmina za uzgoj. Zagorski purani se pažljivo biraju da se nastavi pasmina, a odabir jedinki potvrđuje HPA. Također, ova agencija ima propisanu veličinu objekta za purane kako i površinu po jedinki za napasanje. Upravo zbog napasanja i boravka vani se zagorski purani razlikuju od drugih pasmina. Odlično surađujemo s Varaždinskom županijom, Agronomskim fakultetom i HPA te smo imali brojne prezentacije zagorskih purana. Do sada sam ih imala svake godine oko 150 purana, a trenutno ih ima oko 90 jer sam bila bolesna. Već 40 godina uzgajam ove životinje jer je to tradicija u mojoj obitelji i to volim. U posljednje vrijeme uzgajam samo crni soj purana. Na njih sam se odlučila jer su lijepi kad su živi, a zaklani su lijepe žute boje te je meso ukusno - objasnila je Božena Bosilj.

 

Na državnoj izložbi ova uzgajivačica se predstavila s crnim puranom i dvije purice. I za svoje purane Božena je dobila treću nagradu u kategoriji crnih purana.

 

Iako Udruga uzgajivača nema organiziranu prodaju mesa zagorskih purana uzgajivači poput Božene Bosilj imaju stalnu skupinu kupaca koja voli i cijeni ovaj tradicionalni specijalitet.

 

Pred Božić počnu reklame za takozvane zagorske purane po 35 kn/kg, a to opće nisu naši purani nego životinje koje rastu na farmama zatvorene, a meso im je bijelo poput pilećeg. To nema veze sa zagorskim puranom. Prava purica uzgaja se od travnja ili svibnja, mora biti vani i u pokretu i kolje se pred Božić. Farmerska purica je loptasta, poput piletine, a zagorski puran ima izduženo i vitkije tijelo. Budućnost proizvodnje zagorskog purana mogla bi biti dobra jer mu je i prošlost dugačka te dobra. U druzi se jako veselimo mladima koji se žele baviti ovim uzgojem i pozivam sve da se jave u našu udrugu - istaknula je Božena Bosilj.

 

Tekst je prenesen iz Tjednika eVaraždin broj 69, koji je izašao 22. studenog.

 

Komentari