Priča malog poduzetnika: Mi budale plaćamo porez, a fušeri zarađuju

Objavljeno: 22.08.2012. 21:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Andrej Švoger

- Mi s registriranim tvrtkama očito smo budale, jer, kazne za one koji rade na crno su od 10 do 30 tisuća kuna. Nama je kazna za sitnu nepravilnost i do 20 tisuća kuna - kažu frustrirani poduzetnici

Kako država potpomaže sivu ekonomiju i nabija namete i kazne registriranim tvrtkama? Javili su nam se poduzetnici iz Trnovca sa svojom pričom, koja najbolje opisuje stanje u kojem se država nalazi

- Uredno plaćamo porez, ispunjavamo sve propise, a fušeri nam uzimaju posao. No, od nadležnih službi ne možemo očekivati puno jer i njihovi zaposlenici servisiraju automobile kod mehaničara koji rade na crno i time potpomažu sivu ekonomiju. Također, s radom na crno jako su dobro upoznati i predstavnici općine, ali nitko ne reagira - rekao je G.V., otac vlasnika auto-servisa MAC iz Trnovca.

Oni su među šest u općini koji su registrirani, dok ostalih 32 radi na crno. Vrijednost njihove opreme iznosi oko 350 tisuća kuna, a do prije nekoliko godina imali su pet zaposlenih.

No, kriza ih je natjerala da otac i sin posao odrađuju sami.

- Nas šest s registriranim tvrtkama i obrtima očito smo budale, jer, kazne za one koji rade na crno iznose svega od 10 do 30 tisuća kuna. Oni koji pak auto popravljaju kod fušera mogu platiti kaznu od tri do pet tisuća kuna. Za usporedbu, nama je kazna 20 tisuća kuna ako inspekcija utvrdi da na valjanom mjestu nemamo naljepnicu da je u radioni zabranjeno pušenje. Nama su naplatili devet tisuća kuna kazne jer nismo imali na valjanom mjestu istaknut natpis da se mogu obaviti reklamacije – rekao je revoltirani G.V..

Više u Varaždinskom tjedniku
IZLAZI ČETVRTKOM!

Komentari