uz određene uvjete

Proglašen prvi osobni bankrot u Hrvatskoj - poništen dug od 1,4 milijuna kuna

Jutarnji.hr

Objavljeno: 16.10.2016. 18:06

Foto: Ilustracija

U Hrvatskoj je zabilježen prvi slučaj osobnog bankrota, piše Jutarnji list. Ministarstvo pravosuđa je potvrdilo kako se zaista radi o rješenju kojim je potrošačici na prvom ročištu postupak osobnog bankrota otvoren i zaključen, jer je sudac zaključio kako potrošačica nije u mogućnosti podmiriti dugovani iznos.

Radilo se o dugu pozamašnog iznosa od 1,4 milijuna kuna, dok mirovina potrošačice iznosi skromnih 1350 kuna mjesečno, od čega je jedna trećina pod ovrhom, a postoji i oročen polog za kredit u iznosu od 2 tisuće eura. Imovina potrošačice također nije dovoljna za podmirenje duga.

Dodatni uvjeti

No, za potrošačicu tu nije kraj, naime, odlukom suda dodijeljen joj je povjerenik koji će punih pet godina nadgledati njezine financijske transakcije. Ukoliko na bilo koji način stekne financijska sredstva, mora o tome obavijestiti svog povjerenika, kako bi se podmirili dugovi.

Povjerenik će za svoj posao nadgledanja primiti određenu financijsku naknadu koja varira o težini posla, a njezin bruto iznos se može kretati od 2 tisuće pa do čak 20 tisuća kuna. 

Mogućnost osobnog bankrota za potrošače se pojavila u siječnju stupanjem na snagu Zakona o stečaju potrošača, a do sada je postupak sudskog stečaja pokrenulo njih 218, piše Jutarnji list.

Postupak pokretanja stečaja

Osoba koja želi pokrenuti stečaj potrošača jer nije u mogućnosti plaćati svoje dugove, obvezna je prije samog postupka pokušati s vjerovnicima sklopiti izvansudski sporazum u nekoj od podružnica Fine, prilikom čega mora dostaviti detaljan popis dugova i dužnika zajedno s prijedlogom plana otplate. 

Građani većinom traže otpis dugova bankama, teleoperaterima i naravno, državi. Kada izvansudska nagodba ne uspije, potrošač s potvrdom o neuspjeloj nagodbi koju izdaje Fina, može pokrenuti postupak pred sudom. Vjerovnici imaju pravo na žalbu, no ona ne odgađa provedbu rješenja.

Potrošačica s početka priče je prijavila svoje dugove prema dvjema bankama, leasing kući, kartičarskoj kući, telekomu, HZZO-u te jednoj agenciji za otkup dugova, javlja Jutarnji list. 

 

Komentari