Prognozna služba za zaštitu bilja: Preporuka voćarima i vinogradarima

Objavljeno: 15.05.2013. 13:06

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:16

Foto: ilustracija

Obavještavaju se voćari intenzivnih nasada jabuka da su za četvrtak i petak predviđene nove oborine, stoga se preporuča  prije najavljene kiše provesti zaštitu nasada od krastavosti tj. fuzikladija i pepelnice.

Primijeniti se može SCORE u količini od 130 ml na hektar ili INDAR u količini od 600 ml na hektar ili CLARINET u količini od 1.5 L na hektar. Jednom od sistemičnih preparata preporuča se kombinirati i jedan od kontaktnih preparata u svrhu suzbijanja krastavosti npr. MERPAN ili CAPTAN ili STAR ili MANKOZEB ili PINOZEB ili MANKOKAL  u količini od 2 kg na hektar.

Također je potrebno provesti suzbijanje gusjenica prve generacije jabučnog savijača i moljca minera okruglih mina, a primijeniti se može RUNNER u količini od 600 ml na hektar ili INSEGAR u količini od  400 g na hektar ili NOMOLT u količini od 1 L na hektar ili RIMON u količini od 450 ml na hektar ili DIMILIN u količini od 200 ml na hektar.

Voćarima koji će tretirati bio-preparatima i hobistima preporuča se protiv krastavosti  primjena bio-preparata CUTISAN u količini od 2 kg na hektar, a protiv pepelnice kombinirati SUMPOR SC u količini od 3 L na hektar.  Protiv gusjenica jabučnog savijača preporuča se primjena GRANUPOM u količini od 150 ml hektar ili MADEX u količini od 50 ml na hektar.

Obavještavaju se i vinogradari da preventivno zaštite vinograde jer je za četvrtak i petak najavljena kiša. Zaštita vinograda može se provesti primjenom DITHAN ili STOPER ili MERPAN ili STAR ili MANKOKAL ili PINOZEB u količini od 250 g na 100 L vode ili POLYRAM DF ili FOLPAN ili FUTURA u količini od 200 g na 100 L vode ili DELAN u količini od 50 g na 100 L vode. Protiv pepelnice može se primijeniti močivi sumpor  u količini od 250 g ili 250 ml na 100 L vode.

Vinogradarima koji će tretirati bio-preparatima također se preporuča prije najavljene kiše  provesti zaštitu vinograda primjenom MYCOSIN VIN u količini od 800 g na 100 L vode u kombinaciji s EQUISETUM PLUS u količini od 700 ml na 100 L vode i SUMPOR SC u količini od 300 ml na 100 L vode.

Obavezno je prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitati priložene upute i upozorenja za uporabu. Otpadnu, ispražnjenu ambalažu od kemijskih sredstava za zaštitu bilja odložiti u specijalne kontejnere za opasni otpad. Kontejneri su postavljeni uz poljoapoteke. Korisnici državnih potpora dužni su za ispražnjenu ambalažu posjedovati prateći list od tvrtke CIAK d.o.o. kojim dokazuju da su ispravno zbrinuli ambalažu i također su dužni nakon provedenog tretmana voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Gordana Lovrec, dipl.ing.agr.
Viši stručni savjetnik za ekološku i integriranu proizvodnju

Komentari