Prva gradska hidroelektrana u Hrvatskoj počinje s radom

Piše: eVz/Banka.hr

Objavljeno: 16.06.2012. 18:06

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: 034portal.hr

Pleternica je prva jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja u vlasništvu ima hidroelektranu, a 850.000 kuna očekivanog prihoda od prodaje struje HEP-u pokrit će godišnje troškove javne rasvjete za grad i 38 naselja, doznaje Banka.hr

Mala hidroelektrana Pleternica, prva hidroelektrana u vlasništvu neke jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj i ujedno prva mala HE izgrađena nakon osamostaljenja zemlje uskoro počinje s probnim, a potom i redovitim radom.

Naime, nakon što je Vlada u četvrtak gradskoj tvrtki Mala hidroelektrana Pleternica d.o.o. dodijelila koncesiju za gospodarskoj korištenje voda rijeke Orljave, u sljedećih mjesec sklopit će se ugovor o koncesiji, te od HEP-a zatražiti odobrenje za probni rad.

Riječ je o investiciji teškoj 4,8 milijuna kuna od čega je grad Pleternica osigurao 50 posto, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 1,7 milijuna kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja pola milijuna kuna.

Kako Pleternica po razvijenosti spada u tzv. drugu skupinu naselja, nadaju se da će od Fonda ishoditi još novca. 

Inače, realizacija projekta počela je 2006. i potrajala čak šest godina u kojem su se razdoblju promijenili brojni propisi, a studija o utjecaju na okoliš koju su platili 250.000 kuna i na nju izgubili dvije godine pokazala nepotrebnom.

No, kako je za Banka.hr kazala dogradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, dokazali su da je, unatoč svim preprekama, ipak moguće napraviti ovakvu hidroelektranu, te da i jedinica lokalne samouprave može imati projekt koji će joj donositi dodatne prihode. 

Mala HE Pleternica je snage 220 kilovata, a  projekcija je da će godišnje proizvoditi 1,1 milijuna kilovatsati električne energije te gradskom proračunu godišnje donositi oko 850.000 kuna dodatnog prihoda. Opremu HE ugradio je Končar.

Dogradonačelnica Jozić istaknula je da je prihod koji će gradu donositi mala HE vrlo značajan za pleternički proračun koji je težak oko 6 milijuna kuna.

Komentari