Prva mjerenja šećera i kiselina ukazuju na kasniju berbu grožđa

Objavljeno: 03.09.2013. 07:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: ilustracija

Prva mjerenja še?era i kiselina u grož?u ove godine ukazuju na to da ?e berbe grož?a ipak biti kasnije i to za 7 – 10 dana nego lani, a nekim lokacijama i do 14 dana kasnija.

Vegetacija je krenula kasnije nego lani, nakon ?ega je uslijedilo kišno i hladno vrijeme tokom cvatnje tako da se cvatnja razvukla i na dva tjedna, zbog ?ega je oplodnja bila nešto slabija tako da ima rehuljavog grož?a.

Kišno vrijeme nastavilo se je i tijekom lipnja, te ve?i dio srpnja, tijekom kojeg je bilo dosta oborina. Zato ekstremno visoke temperature i suša krajem srpnja i kolovoza nisu imale tako negativan utjecaj kao lani. I ove je godine bilo ožegotina od sunca posebice na sorti Rajnski rizling. Ove ožegotine se negativno odražavaju na kvalitetu grož?a i mošta, te u kona?nici i vina koja ?esto imaju defekte u mirisu i okusu (miris i okus na zagorjelo, kuhano, gumu i sl.). Treba naglasiti da se ove ožegotine javljaju prvenstveno zbog visokog UV indeksa (indeks ultraljubi?astog zra?enja), a ne toliko zbog visokih temperatura zraka.

Sve to ?e se odraziti i na kvalitetu vina. Kakva ?e berba na kraju biti to ?e se tek vidjeti, ali na temelju dosadašnjeg stanja, te prvih mjerenja še?era i kiselina na?elno se može zaklju?iti da bi mogla biti odli?na s obzirom na to da grož?e dozrijeva u "normalnijim" uvjetima nego lani. Nakon kiša prošlog tjedna mjestimi?no ima pojave sive plijesni, ali ne u ve?em opsegu.

Kao i prijašnjih godina, važno je za svaki položaj i vinograd odabrati pravovremeni rok berbe, preradu treba obaviti brzo (muljanje, runjenje, prešanje), obavezno hladiti masulj i mošt (manja potreba za sumporenjem), a primjena enoloških postupaka i preparata treba biti optimalna. Tu?e nasre?u nije bilo u ve?em opsegu na podru?ju županije tako da se i s te strane o?ekuje dobra kvaliteta grož?a.

Ako iz objektivnih razloga bude nužno berbu obaviti ranije tada ?e mošt trebati poja?ati dodatkom še?era-saharoze. Vrlo je vjerojatno da ?e to trebati napraviti kod sorte Muškat otonnel kod kojeg se berba treba obaviti zbog pada kiselina, a sadržaji še?era ne osiguravaju zadovoljavaju?e alkohole u vinu.

Izmjerene su sljede?e vrijednosti še?era u grož?u na nekim  ranim i srednje kasnim sortama:

Ove vrijednosti govore u prilog pretpostavke da ?e berba biti kasnija i da vrlo vjerojatno ne?e biti problema s niskim sadržajem kiselina u grož?u kao lani. Naravno da se vrijednosti še?era i kiselina mogu razlikovati od vinograda do vinograda ovisno od starosti, optere?enja, položaja-ekspozicije i dr. Ako su kiseline u grož?u/moštu ipak preniske tada je najbolje pobrati i preraditi tzv. "martinjsko grož?e" koje je najprirodniji izvor kiselina za mošt.

Ovaj su tjedan zapo?ele berbe sorata 1. epohe dozrijevanja, Rizvanca i Muškat otonnela, a na pojedinim lokacijama zapo?ela je prva od preporu?ene dvije berbe Sauvignona. Zašto? Za sortu Sauvignon je karakteristi?no da se primarne arome (bazgin cvijet, pokošeno sijeno, papar) u vinu najviše osjete i zadržavaju ako se berba napravi kad grož?e ima otprilike 80 do najviše 85°Oe (16,4 do 17,4%).

Stoga se preporu?a da se berba obavi u dva navrata. Prva kad grož?e ima spomenutih 80 do 85°Oe, a druga se berba može napraviti kasnije, kada je grož?e prezrelo, odnosno poslije tehnološke zrelosti, a svaka berba se fermentira posebno. Poslije se radi kupaža (miješanje) dobivenih vina.

Na kraju treba re?i da svaki vinogradar treba odabrati najpovoljniji trenutak berbe za svoj vinograd, pa ?ak i za svaku sortu posebno u skladu s tipom vina koje želi, ali je sigurno da je za ve?inu miješanih bijelih vina koja se piju s mineralnom vodom, 13 ili više vol% alkohola svakako previše.

Miroslav Matovinovi?, dipl.inž.agr.
Poljoprivredna savjetodavna služba

 

Komentari