Prvi privatni aerodrom u Hrvatskoj bit će „težak“ 100 milijuna eura

Objavljeno: 06.04.2012. 11:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: aquapour.com

Na sjednici Općinskog vijeća Stankovaca jednoglasno je usvojen urbanistički plan uređenja područja na kojemu se namjerava izgraditi prva privatna zračna luka u Hrvatskoj, piše Vjesnik.

To je veliki korak da se planovi i ostvare na sto hektara jugoistočno od ravnokotarskog naselja Stankovaca.

Općina će raspisati javni natječaj za kupnju izvlaštenog zemljišta na koji se treba javiti glavni inicijator gradnje Josip Crnčević i njegova tvrtka Aeroklub Ban iz Sesveta.

U prvoj fazi, samo za gradnju pista, servisa, hangara i aerodromske upravne zgrade, investirat će se oko 30 milijuna eura i zaposliti do 100 ljudi.

U drugi dio projekta, koji će naposljetku zaposliti i do 1000 ljudi, uključit će se biznismeni iz Saudijske Arabije i Hong Konga, a javljaju se i poduzetnici iz Rusije.

U projektu poletno-sletna pista dužine 1400 metara i širine 24 metra moći će godišnje prihvatiti 6.000 slijetanja i polijetanja. Uz aerodrom je predviđena i gradnja servisa i hangara za smještaj letjelica čiji vlasnici odluče tu zimi zadržati svoje avione.

Vjeruje se da će interes za „zimovanjem“  letjelica biti iznimno velik, posebice među vlasnicima iz skandinavskih zemalja.

Crnčević računa da će u hotel koji također namjerava izgraditi stizati i obiteljski ljudi s djecom pa planira i gradnju dječjeg vrtića, dok je na lokalnom stanovništvu osmišljavanje ugostiteljske, suvenirske, poljoprivredne i svake druge ponude i uklapanje u projekt koji može označiti preporod do jučer zaboravljenih Ravnih kotara.

 

Komentari