Isplata najavljena tijekom tjedna

S radom prekinuli i radnici Varteksa: 'Rušimo se na 45 Celzijusa, a nemamo od čega živjeti!'

Objavljeno: 01.07.2016. 13:09

Zadnja izmjena: 01.07.2016. 13:18

Foto: Sonja Ognjenović

Jučer nisu štrajkali samo radnici Koke, već i radnici Varteksa. Prema izjavi jedne od zaposlenica, stigli su na posao, očekujući isplatu plaće koja je bila obećana za 30. lipnja. Kad su shvatili da ni taj dan plaća neće sjesti na njihove račune, bila je to kap koja je prelila čašu njihovog strpljenja te su odlučili štrajkati.

Saznali smo tako da su radnici u pogonu Varteksa bili na svojim radnim mjestima, ali nisu radili. - Nemamo od čega živjeti, nitko nam se neće obratiti. Postavljaju nam norme koje moramo ispuniti svaki mjesec, a onda ne isplaćuju plaće. - požalila se očajna radnica koja zarađenu plaću opet nije dobila.

Iz Uprave Varteksa smo dobili dopis u koje stoji da je u Varteksu održan Skup zaposlenika na kojem su radnici dobili sve potrebne informacije, uključivo i one vezane uz dinamiku isplata tekućih plaća. Napominju kako Varteks započinje s isplatom tekuće plaće prema ranije utvrđenoj dinamici, a što za najveći broj zaposlenika, dakle one u proizvodnim pogonima, konkretno znači - isplatu tijekom ovog tjedna.

 >>Radnici Koke stali s proizvodnjom u pogonu za obradu i proizvodnju hrane - u tijeku pregovori s upravom

Pismo radnice

Ipak, iz pisma koje smo primili od još jedne od radnica, koja zbog straha od otkaza, kako nam je rekla, želi ostati anonimna, neisplaćene plaće nisu jedini problem zaposlenika.

- Uvjeti rada su nam također jako loši. Pritisci nadređenih su, usudila bih se čak reći i psihički mobing. Proizvodnja je neorganizirana i na kraju radnici ispaštaju. Neplaćeni su nam prekovremeni, a radimo za minimalac. Radna temperatura nam je zimi 25 a ljeti zna doseći i do 45 stupnjeva, žene se ruše skoro svakodnevno. -  tvrdi ogorčena radnica Varteksa.

Komentari