Rješavanje imovinsko - pravnih odnosa za poslovnu zonu u Bednji

Objavljeno: 10.10.2013. 13:22

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: ilustracija

Tridesetak mještana odazvalo se u petak, 4. listopada, pozivu na sastanak kojeg je u prostorijama Osnovne škole Franje Serta u Bednji organizirala Općina Bednja.

Na sastanku je bila riječ o pripremama za otkup zemljišta za buduću poduzetničku zonu. Naime, Prostornim planom općine Bednja predviđeno je da se poslovna zona formira na ukupno 160.000 četvornih metara na prostoru između vodotoka Šaška – Bednja i rijeke Bednje (ispod Velikog i Malog Gorenca).

- Za formiranje poslovne zone Općina bi od građana trebala otkupiti zemljište na spomenutom prostoru, a riječ je uglavnom o zapuštenom zemljištu, koje se godinama ne obrađuje, gdje parcele ima ili ih koristi oko 160 građana. Za nesmetan otkup zemljišta od privatnih vlasnika potrebno je čisto vlasništvo, što znači da građani trebaju biti upisani u knjige ne samo kao katastarski, već i gruntovni vlasnici. Problem je što samo deset posto građana ima riješene imovinsko-pravne odnose, dok bi svi ostali to tek trebali učiniti, odnosno, pokrenuti postupak upisa gruntovnog vlasništva nad nekretninama koje koriste, jer u protivnom kupoprodaja neće biti moguća - rekao je načelnik Mirko Bistrović.

Pokazalo se, naime, da su kod čak 80 posto čestica kao gruntovni vlasnici još uvijek upisani grofovi Draškovići. Grof Nikolaus Drašković je putem svog odvjetnika izrazio spremnost da građanima zemljište proda po simboličnoj cijeni.

- Iako mi je razumljiva činjenica da su građani tu zemlju niz desetljeća smatrali svojom i koristili je, pozivam ih da svakako pokrenu rješavanje vlasničkih odnosa, jer bez toga kupoprodaja neće biti moguća – poručuje načelnik.
 
Općina Bednja će nakon toga objaviti poziv poduzetnicima za iskazivanje interesa za ulaganje, kako bi ustanovila zainteresiranost potencijalnih ulagača za pokretanje poslovnih aktivnosti na prostoru buduće poduzetničke zone.

Komentari