S ekodizajnom u proizvodnju hrvatskog namještaja

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 28.02.2012. 13:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Drvni cluster sjeverozapadne Hrvatske provodi projekt Ecomovel – ekodizajn u industriji namještaja. Projekt financira EU, a cilj je implementirati ekodizajn u domaću industriju namještaja i tržištu ponuditi konkurentan proizvod.

Drvni cluster sjeverozapadne Hrvatske partner je na projektu 'Ecomovel' – ekodizajn u industriji namještaja, koji se financira iz pretpristupnog fonda IPA Europske unije.

Nositelj projekta je portugalski Savez udruge poslodavaca regije Lisabon, dok su uz naš Drvni cluster, ostali partneri iz Francuske, Italije, Grčke i Španjolske, a ukupan iznos koji EU izdvaja za njegovo provođenje je 980 tisuća eura.

U sklopu „Ecomovela“,' Drvni cluster će u idućih godinu i pol organizirati niz konferencija i stručnih skupova kako bi proizvođačima namještaja prenio know-how za implementaciju ekodizajna u proizvodnju, te osvijestio hrvatske kupce o prednostima ekološki dizajniranog namještaja.

U pripremi je i pilot projekt na kojemu će zajednički surađivati dizajneri i industrija kako bi se i u praksi demonstriralo zašto je eko pristup u proizvodnji namještaja bolji od standardnoga.

Sam koncept ekodizajna još uvijek je relativna novost na tržištu, no primjerice u Italiji i Francuskoj postupno postaje glavni alat za povećanje konkurentnosti u industriji namještaja i opremanju interijera.

Dosadašnja praksa u Hrvatskoj svodi se na korištenje ekomaterijala uglavnom u zadnjim fazama izrade, i to su obično lakovi na vodenoj bazi i ekološka ulja.

Cilj je kroz projekt Ecomovel potaknuti dizajnere i proizvođače na kreativnu uporabu stakla, plastike, kartona, te na istraživanje dosad nekorištenih materijala. 

Što se tiče plasmana na tržištu, u Drvnom clusteru ističu kako bi javna uprava kao najveći potrošač (čak 16% BDP godišnje) trebala, prema primjerima dobre prakse iz susjednih zemalja, ali i smjernicama Europske komisije, implementirati 'zeleni' princip u svoju nabavu.

Na taj način može direktno pridonijeti stvaranju tržišta inovativnih, ekoloških proizvoda i potaknuti domaću industriju.

Inače, implementacijom ekodizajna smanjuju se troškovi proizvodnje, a dobiva konkurentan namještaj s dodanom vrijednošću koji neće biti skuplji od standardno proizvedenog namještaja.

Proces proizvodnje započinje dizajnom, pri čemu je važan odabir odgovarajućeg materijala, jednostavna nadogradivost i sklopivost, ekonomično pakiranje, dugi vijek trajanja i mogućnosti recikliranja.

Nadalje, ekodizajn podrazumijeva uporabu obnovljivih izvora energije, korištenje transportnih sredstava koja minimalno utječu na okoliš i sl.

Tu je i komponenta društvene odgovornosti, što znači da se svaki proizvođač ekodizajniranog namještaja obvezuje poštovati prava svojih zaposlenika i čuvati njihovo zdravlje.

Finalni proizvod je multifunkcionalan, estetski atraktivan i što je najvažnije, ne sadrži štetne tvari poput formaldehida, kao što je to čest slučaj kod jeftinog uvoznog namještaja.

Komentari