gubimo tisuće eura godišnje

SAD JE TO I SLUŽBENO Ove je godine naša županija zabilježila najveći pad cijena nekretnina u cijeloj Hrvatskoj!

Objavljeno: 03.01.2017. 15:58

Zadnja izmjena: 03.01.2017. 16:42

Foto: Arhiva

Prema podacima portala Njuškalo.hr Varaždinska županija zabilježila je najveći pad cijena nekretnina u cijeloj Hrvatskoj od čak 6,61%. Pad se nastavio i tijekom prošlog mjeseca, tako da sada nakon dužeg vremena gledamo u leđa i nekim svojim susjedima.

Pad prosječne cijene nekretnina u prosincu iznosio je dodatna 2 eura u odnosu na studeni. No, na godišnjoj razini to je pad od okruglo 50 eura - sa 746 eura po kvadratu iz prosinca 2015. sad smo došli na cijenu od 696 eura. Najviše je u prošlom mjesecu pala cijena stanova - za 7 eura po kvadratu Doduše, u samom gradu Varaždinu došlo je do rasta od 5 eura, tako da se pad cijena nekretnina drži na nekih 1,6%, što još nije dramatično.

Udarac na osobno bogatstvo

Kad god objavimo ovakve podatke javlja se pitanje što je loše u padu cijena nekretnina. Naravno da se padu vesele svi oni koji bi htjeli kupiti nekretninu u našem kraju i sad je uistinu pravo vrijeme za to. Ali postoje ozbiljni razlozi da se ne veselimo. Kao prvo, cijene nekretnina uvijek su pokazatelj kupovne moći stanovništva. To da su nekretnine pale za 6,61% znači da je toliko pala i naša moć da kupimo nekretninu.

Kao drugo, radi se i o našem osobnom kapitalu. Vlasnik nekretnine od 120 četvornih metara u ovih je godinu dana postao siromašniji za prosječno 6000 eura. A ako se radi o kući, gubitak je i tisuću dvije eura veći. Da ne spominjemo nimalo rijetke slučajeve kuća od dvjestotinjak kvadrata, tu već imamo kakvih 10 tisuća eura čistog gubitka. Svi oni koji su u ovo vrijeme primorani prodati svoju kuću to će itekako osjetiti na svom džepu.

I Međimurje ispred Varaždinske

A treći razlog da nas ovakve brojke zabrinu jest podatak kojega smo već naveli u naslovu - pad cijena nekretnina u našoj županiji najveći je u zemlji. Mala je utjeha u tome što su pad zabilježile praktički sve kontinentalne županije, pa čak - među primorskim - i dalje najskuplja Dubrovačko-neretvanska županija.

Za vrlo otrežnjujuću usporedbu treba reći da je cijena nekretnina u nama susjednom i u mnogo čemu sličnom Međimurju porasla za 3,18%. I dok je prošle godine kvadrat nekretnine u našoj županiji bio čak 76 eura vredniji nego u Međimurju, sad je razlika svega 4 (slovima: četiri) eura. S ovakvim trendovima možemo očekivati već najkasnije u ožujku da nas Međimurje pretekne. Pokazatelj je to i razvoja gospodarstava u ove dvije županije i - koliko god nam bilo drago što je susjedima dobro krenulo - naše brojke uistinu već zvuče alarmantno. S demografskim padom i pojačanim iseljavanjem samo čudo bi moglo preokrenuti cijene nekretnina u drugom smjeru.

 

 

Komentari