Sastanak o ekološkoj proizvodnji u Županijskoj gospodarskoj komori

Objavljeno: 25.07.2012. 14:22

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

S ciljem prezentiranja novih mogućnosti organiziranja i razvoja malog i srednjeg poduzetništva u djelatnosti proizvodnje i prerade hrane, s posebnim naglaskom na ekološku proizvodnju, u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Varaždin održan je sastanak, u organizaciji EUVITA clustera i HGK ŽK Varaždin.

Osim spomenutog, na sastanku se govorilo i o pripremama za razvoj i izvoz proizvoda s dodanom vrijednosti, uvjetima i primjerima dobre proizvođačke prakse.

Sastanku je nazočila i zamjenica župana Varaždinske županije Blanka Glavica Ječmenica koja je tom prilikom kazala kako za ekološku proizvodnju na području Varaždinske županije postoje široke razvojne mogućnosti, veliki je dio ruralnog područja s organiziranim OPG-ima, obrtima i zadrugama, koji su sposobni takvu proizvodnju i organizirati.

- No, baš Varaždinska županija  pod ekološkom proizvodnjom ima najmanje površina u odnosu na sve susjedne županije - istaknula je zamjenica župana te dodala kako postoje poljoprivredne površine na vodozaštitnim područjima koje bi upravo i trebale biti namijenjene ekološkoj proizvodnji.

- Unatoč tome što Županija osigurava sredstva za ekološku proizvodnju, iskazani interes nije velik – napomenula je Glavica Ječmenica.

- Klasteri su tu, kao i ostalim gospodarskim djelatnostima u kojima sudjeluje veći broj subjekata, izuzetno važni zbog povezivanja, razmjene iskustava i znanja, organiziranog zajedničkog nastupa na tržištu - naglasila je zamjenica župana Blanka Glavica Ječmenica i zaključila da svi preduvjeti postoje, ali očito treba daleko veće animiranje proizvođača za tu vrstu  proizvodnje, poticanje i osnaživanje, pa i veća sustavna usmjerenost.

Komentari