Saznajte koji su gradovi dobili najviše i najmanje pomoći od države

Objavljeno: 07.01.2016. 16:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Ilustracija / Darija Rogina

Prema analizi koju je izradio Bisnode, najviše pomoći od države dobili su gradovi Zadar i Šibenik i to u razdoblju od 2010. do 2014. godine. Time je potvrđena teza da je pomoć iz državnog proračuna i dalje važna stavka u provedbi lokalnih projekata čak i kad se ne financiraju iz fondova Europske unije...

Naime, prema analiziranim podacima Zadar je u navedenom razdoblju primio kapitalne pomoći u iznosu od 67.7 milijuna kuna. Slijedi Šibenik koji je primio pomoć u iznosu od 50 milijuna kuna, a među rekorderima su i: Metković, Korčula, Knin, Požega i Krk koji su dobili iznose između 20 i 30 milijuna kuna.

Jedini gradovi koji nisu primili baš nikakvu pomoć u četiri godine su Petrinja i Drniš te su pomoć manju od 100.000 kuna primili: Krapina, Buzet, Ogulin i Benkovac.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je 128 gradova te iz Vlade obično poručuju da dodjela kapitalne pomoći ovisi o stupnju razvoja jedinice lokalne samouprave te o vrijednosti i broju projekata koji se realiziraju. U analizi Bisnode-a, kako piše Jutarnji list, vidljivo je i da se investicijski ciklus u Hrvatskoj pomaknuo s mrtve točke jer se državne potpore povezuju i s korištenjem sredstava iz fondova EU.

Naime, poznato je da EU rijetko financira određeni projekt u stopostotnom iznosu pa je neki puta "uskočila" i država čija je pomoć nužna za financiranje pripreme projekata.

Analiza je ujedno otkrila i trendove u povećanju, odnosno smanjenju potpora. Tako je najveći porast imao Zagreb, veliko povećanje imali su i gradovi Vukovar, Pazin i Ilok. Najveće smanjenje pomoći imao je Solin, a slijede Mali Lošinj, Nova Gradiška, Crikvenica i Požega. Gradovi Varaždinske županije, njih šest, nalaze se u zlatnoj sredini prema pomoći od države te ne bilježe značajnije trendove smanjenja/povećanja dobivenih sredstava od države.

Komentari