Saznajte top 5 zanimanja budućnosti u Varaždinskoj županiji

Objavljeno: 27.12.2015. 11:23

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Ilustracija

Premda je nezaposlenost u laganom padu na razini županije, stopa nezaposlenosti i dalje je visoka, posebno među mladima. Izdvojili smo pet zanimanja za kojima raste potražnja od strane poslodavaca, a u budućnosti će biti još atraktivnija...

1. Farmaceut

Premda u Varaždinskoj županiji prevladavaju prehrambena te prerađivačka industrija, značajno rastu „manje“ industrije koje se okreću prema stranim tržištima, ali i malim kupcima. Tako je, primjerice, tvrtka ACG Lukaps iz Ludbrega koja se bavi proizvodnjom tvrdih kapsula postigla zapaženi rezultat te od 7 milijuna kuna gubitka došla do 15 milijuna kuna čiste dobiti u pet godina.

Kao i u cijeloj Hrvatskoj, manje ljekarne sve više se diferenciraju prema informacijsko – savjetodavnoj ulogi ljekarnika koja je za kupce besplatna te mnogo brža od čekanja na liječnika. Isto tako, osim lijekova, sve više se kupuju proizvodi dekorativne i preparativne kozmetike te dječji proizvodi.

2. Marketinški stručnjak

Velika poduzeća dugo su njegovala vlastiti brend te čuvala poziciju na tržištu, ali gubici koji su se dogodili u nekima od njih (npr. Varteks) pokazuju da tržište nije imalo milosti.

U većini se tvrtki marketing prvi „reže“ i na njemu se rade uštede, ali činjenica je da svakom poduzeću treba marketing kao integrirani odjel u poduzeću koji će se baviti razvojem i plasiranjem proizvoda, distribucijom, cjenovnim određenjem i promocijom.

Sigurno je da će rasti i potražnja za stručnjacima za destinacijski marketing u turizmu, koji zasad u praksi nije prepoznat. Takvi će stručnjaci moći prepoznati i valorizirati turističku atrakciju. Budućim ekspertima tako će, osim diplome fakulteta društvenog usmjerenja, biti potrebna i znanja iz područja ekonomije, informatike, ekologije, stranih jezika i digitalnog marketinga.

3. Inženjer drvne tehnologije

Stručnjaci za drvnu industriju, kako je najavljeno, bit će potrebni u Tehnološkom centru drvne industrije u Lepoglavi, ali i tvrtkama kojih je u županiji pedesetak. Budući da se radi o industriji s dugom tradicijom, prema svim predviđanjima, očekuje se njezin daljni rast i razvoj što je evidentno i iz rezultata velikih tvrtki. Uz završeni fakultet, poslodavci će tražiti i komunikacijske vještine, komunikativnost, poznavanje matematike i tehničkog crtanja.

4. Programer

Bilo da se radi o informatičkim stručnjacima ili pak „samoukim“ gamerima, potražnja za uslugama ove vrste zasigurno će rasti i u Varaždinskoj županiji. Rezultat je to tehnološkog razvoja, ali i činjenice da brojne tvrtke iz naše županije tek sad uvode informatička rješenja u svoje poslovanje.

5. Stručnjak za europske projekte

Bez obzira radi li se o projektima koje pripremaju i provode gradovi i općine ili pak projektima privatnih tvrtki, činjenica je da su svima itekako potrebni stručnjaci iz područja pisanja projekata. Riječ je o zanimanju za koje je potrebno mnogo iskustva te znanja iz područja računovodstva, financija te javnih politika. Budući da interes i broj provedenih projekata raste, može se zaključiti da je ovo definitivno atraktivno zanimanje današnjice i budućnosti. 

Komentari