Seljaci odustaju od sijanja pšenice i uljane repice

Objavljeno: 01.07.2011. 18:12

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Statistički podaci o ranim procjenama zasijanih površina za najvažnije ratarske usjeve u ovoj godini pokazuju da je na više površina zasijano samo suncokreta, kukuruza je zasijano na otprilike istim površinama kao lani, a smanjene su površine pod pšenicom i ostalim važnijim ratarskim kulturama, piše biznis portal Profitiraj.hr

Pšenica je zasijana na 150 tisuća hektara, odnosno na 14 posto manjoj površini nego u godini prije, pokazuju rane procjene površina važnijih usjeva u 2011. godini koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Smanjene su i površine pod uljanom repicom, za čak 27 posto, na 15 tisuća hektara, a krumpirom za osam posto, na 11 tisuća hektara.

Šećerna repa zasijana je na 23 tisuće hektara, što je za šest posto manja površina, a površine pod sojom smanjenje su za jedan posto, na 60 tisuća hektara.

Procjene pokazuju da su površine zasijane suncokretom povećane jedan posto, na 30 tisuća hektara, dok su površine zasijene kukuruzom ostale na istoj razini, odnosno zasijano ga je na 310 tisuća hektara.

Podaci o ranim procjenama o zasijanim površinama za važnije ratarske usjeve odnose se na stanje 1. lipnja i ti su podaci prve informacije koje izdaje Državni zavod za statistiku o stanju zasijanih površina na kraju proljetne sjetve.


Profitiraj.hr

Komentari