Sevšekovi na svom eko imanju u Ljubešćici ubrali 5 tona aronije iz koje su potekli hektolitri nektara

Objavljeno: 12.09.2015. 15:57

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:08

Foto: Nikola Kokotec

Obitelj Sevšek berbu ekološki uzgojene aronije na svojem je imanju ove godine namjerno obavila u zadnji tren, kako bi se u plodovima sakupilo što više esencija koje doprinose kvaliteti finalnog proizvoda, doznajemo od varaždinskog odvjetnika Vlade Sevšeka...

>>Vladimir Sevšek životnu ušteđevinu uložio u ekološki uzgoj aronije, oraha i kestena

Iako se očekivao prinos od 7 tona, ubrano je oko 5.500 kilograma aronije. Naime, berba se ove godine otegnula radi ručnog branja i došlo je do djelomične dehidracije bobica, pojasnio je Vlado Sevšek.

- Kao posljedica,  nakon hladnog prešanja u Domašincu, dobivena je nešto manja količina soka. U prosjeku, od kilograma ubranih bobica ove godine dobiveno je oko pola litre vrhunskog soka. Berbu smo ove godine prvi put pokušali obaviti namjenskim strojem. Na žalost, pokazalo se da nije konstrukcijski odgovarajući i tijekom berbe je velika količina aronije propala. Odnosno, nije bila ubrana u kašete već je završila rasipana po tlu – potužio se Sevšek.

Riječ je, dodaje, o novom stroju nabavljenom u Poljskoj, iz jedne od tri tvornice koje ih proizvode.

- Ispostavilo se da taj priključni stroj za berbu aronije treba imati dva tresača, a ne jedan jer donje i srednje grane na grmovima ostaju neobrane. U to su se uvjerili i poljski stručnjaci koji su ga pustili u pogon. Kako nam je obećano, obavit će konstrukcijske izmjene na stroju i vratit će se na naše imanje s novim modelom iduće godine – kazao je Sevšek dodavši kako ga ipak namjerava kupiti, ukoliko se dokaže u radu.

I ove godine dobili vrhunski proizvod

Ova nenadana situacija, prisilila je vlasnika imanja koje se nalazi nenaseljenoj lokaciji Stiper i obuhvaća površinu nešto manju od 20 hektara, da i ove godine angažira 30-tak prijatelja koji su na kraju obavili ručno branje bobica.

- Berba je potrajala 11 dana, a kvaliteta dobivenog soka od ubranih plodova je vrhunska, što potvrđuju analize Bioinstituta u Čakovcu. Mjerenje šećera uoči berbe pokazalo je da se njegova koncentracija kreće od 27 do 30 brixa, što je svojevrsni raritet. Nakon prerade, dobiveni sok je izvanredan, slatkast s tipičnim trpkim okusom za aroniju. Uvjeren sam da će svi koji ga kušaju biti itekako impresionirani njegovom kvalitetom – naglasio je Sevšek kojeg smo zatekli tijekom obilaska nasada.

Naime, ovih dana je u novomarofskom kraju obavljen nadzor ekološke proizvodnje.

- Ekološkom proizvodnjom za tržište mogu se baviti samo oni subjekti koji su registrirani i čija proizvodnja podliježe nadzoru. Provodimo ga jednom godišnje i temeljem zapisnika sastavljamo izvješće o zatečenom stanju na terenu – istaknula je dipl. ing. Dubravka Tončić iz Hrvatskih šuma koje su ovlaštene i akreditirane za provođenje stručnih kontrola.



Iako kupci već čekaju isporuku prvih količina soka dobivenog od aronije uzgojene na eko imanju u Ljubešćici, morat će se još malo strpjeti.

- Dobiveni sok je flaširan i bit će uskladišten do idućeg tjedna kada će na ambalažu biti aplicirane etikete s novim dizajnom. Osim na sjeveru Hrvatske, kupci će ga moći nabaviti i u Dalmaciji – zaključio je Sevšek.

Komentari