istražili smo

Sile ponude i potražnje na tržištu rada Varaždinske županije

Objavljeno: 07.05.2017. 14:30

Zadnja izmjena: 07.05.2017. 18:43

Foto: Ilustracija

Status zaposlenika u Varaždinskoj županiji kroz prvo tromjesječje ove godine imalo je u prosjeku 62.520 ljudi, što je njih 617 ili jedan posto više nego u istom razdoblju lani, ali manje od porasta zaposlenosti na razini cijele zemlja koji je iznosio prosječnih 1,8 posto.

No, tržištem rada upravljaju sile ponude i potražnje, a u ovoj županiji one su već poduže slabijeg intenziteta. Ali, ima i onih koje, što se tržišta rada tiče, puno lošije prolaze. Varaždinska županija je po broju zaposlenih ipak sedma u Hrvatskoj s udjelom od 4,3 posto. Stepenicu više je Zagrebačka s udjelom od 5,2 posto, a  odmah iza nje je Zadarska čiji je udjel u ukupnom broju zaposlenih 3,4 posto. Na prvu, zvuči utješno, no od konkurentnog tržišta rada koje bi privuklo doseljavanje i zaustavilo iseljavanje ljudi još smo, izgleda, prilično daleko, osobito kad se radi o cijeni rada, ali i kvaliteti slobodnih radnih mjesta. Za budući održivi razvoj korisno bi stoga bilo da od gospodarstva putujućih nadničara ustrajemo na takvom koje će, usporedno s prirodnim i tehnološkim, znati koristiti i vrednovati ljudske resurse.

Od pada u siječnju, do rasta u ožujku

Iako početak ove godine na tržištu rada Varaždinske županije nije bio obećavajući jer je u siječnju, u odnosu na lanjski prosinac došlo do pada broja ukupno zaposlenih od 0,3 posto, što je značilo 171 zaposlenik manje, veljača donosi rast od 0,3 posto, uz ukupno 62.494 zaposlenih osoba odnosno njih 193 više nego mjesec prije. U ožujku, pak, posao je pronašlo još 270 ljudi, a to je povećanje u odnosu na mjesec prije za 0,4 posto. Kako će ići dalje, tek će se vidjeti. Ključ je u tržišnoj ponudi i potražnji. Naime, prema definiciji konkurentnog tržišta rada potražnja za radom je cijenama prilagođen zbroj potražnje poslodavaca, a ponuda rada je zbroj odgovora pojedinih radnika na razne nadnice. No, potražnja je još uvijek ograničena, a ponuda, barem na papiru, poveća, iako ne uvijek, moglo bi se reći, traženih vještina, znanja i potencijala. U međuvremenu, još uvijek prisutna oskudnost rada kao resursa ukazuje na potrebu proučavanja njegove efikasne uporabe.

Novozaposleni barem privremeno mogu odahnuti

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Varaždinskoj županiji koncem ožujka bilo je 62.765 osiguranika, dakle onih koji radili i plaćali mirovinsko osiguranje, a to je na godišnjoj razini povećanje od 1,3 posto. Naime, u odnosu na ožujak prošle godine broj ukupno zaposlenih, a time i obveznika plaćanja mirovinskog doprinosa, u ovoj županiji veći za njih 796. Toliko ih je više dobilo posao. Pod kojim uvjetima i s kolikom plaćom, drugo je pitanje. No, štogod bilo, novozaposleni barem privremeno mogu odahnuti, jer zaposlenost čovjeka čini ekonomski slobodnim i neovisnim, iako u našim okvirima to i nije baš tako! Inače, na razini cijele zemlje koncem ožujka bilo je ukupno nešto više od 1,45 milijuna zaposlenih osoba i obveznika plaćanja mirovinskog doprinosa, a to je na godišnjoj razini povećanje od 1,9 posto.

Najviše zaposlenih kod pravnih osoba

Od ukupnog broja zaposlenih u Varaždinskoj županiji koncem ožujka 85,6 posto njih radilo je kod pravnih osoba, dakle u trgovačkim društvima, ustanovama, institucijama i sličnim organizacijama.  Kod pravnih osoba u ovoj županiji na kraju ožujka bilo je 53.722 zaposlenih ili njih 756 više nego istog mjeseca lani, što je na godišnjoj razini povećanja od 1,4 posto.  Istodobno, kod fizičkih osoba radilo je 5.473 radnika, što je rast na godišnjoj razini od 2,5 posto. No, smanjen je broj obrtnika osiguranika za 1,1 posto, poljoprivrednika za 3,5 posto te samostalnih profesionalnih djelatnika kojih je 5,6 posto manje nego u ožujku prošle godine.

Komentari