Sindikat HEP-a: Postavljanje "lojalnih" uvreda je inteligenciji naroda

Objavljeno: 27.02.2012. 18:08

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Nakon postavljanja Zlatka Koračevića na čelo HEP-a, iz strukovnog sindikata hrvatskog energetskog diva žestoko su kritizirali Čačića da u Hrvatsku elektroprivredu želi postaviti politički podoban kadar, a ne stručnjake.

Nakon prošlotjednog postavljanja Zlatka Koračevića na čelo Hrvatske elektroprivrede, te izbora novih članova Nadzornog odbora po stranačkom ključu, među kojima je i bivši županijski pročelnik Alen Leverić,  medijima su se priopćenjem obratili iz strukovnog sindikata radnika Hrvatske elektroprivrede - Tehnos.

Posebno su se obrušili na podpredsjednika Vlade Radimira Čačića, optužujući ga da će njegov plan investicija dovesti do galopirajuće prezaduženosti tvrtke.

- Otkud nekome ideja da će HEP-om bolje upravljati kadrovi izvana, koji pojma nemaju o poslovnom sustavu HEP-a - navodi se u kritici sindikata, koji je objavio Danas.hr.

Iz sindikata tvrde da je u političkom kadroviranju najveći problem je filozofija upravljanja političkih kadrova, jer oni ponajprije žele zadovoljiti onoga tko ih je postavio a tek onda razmišljaju o dobrobiti poduzeća.

"HEP je nacionalno blago, a ne privatna prčija"

Odluke se provode bespogovorno, bez obzira koliko one bile štetne za poduzeće. Takvo ponašanje je odvelo u propast mnoštvo hrvatskih poduzeća, zaključuje sindikat.

- Izgovor da treba postaviti stranačke kadrove jer su oni 'lojalni' je politička demagogija i vrijeđanje inteligencije naroda. Lojalan mora biti svatko koga postavi vlasnik jer će u suprotnom biti smijenjen - navodi se u priopćenju.

Kako navode iz Tehnosa, HEP i HEP-ova imovina je nacionalno blago svih hrvatskih građana, nije svojina vladajućih, niti pojedinih stranaka, a ponajmanje je nečija privatna prčija.

"Netko želi monopol za investicije u energetici"

HEP je, ističu, izvrgnut kontinuiranom državnom intervencionizmu u obliku regulirane cijene električne energije, potpora posrnulim poduzećima poput TLM-a i Diokija, uzimanjem dobiti za krpanje državnog proračuna, koruptivnim radnjama stranački postavljenog kadra i sl.

- Nije jasno čemu onda uopće služi menadžment, nadzorni odbor, struka i 14.000 zaposlenih u HEP-u, čemu služe tijela Ministarstva gospodarstva, ako će se iz Centra direktno upravljati poslovnim planovima i investicijama. Očito da netko silno želi imati monopol na investicije u energetici - zaključuju.

>> Cijeli dopis pročitajte na Danas.hr

Komentari