Slab odaziv poduzetnika za EU projekte izgradnje i opreme – otkrijte mogućnosti

Objavljeno: 02.10.2015. 16:13

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:41

Foto: Siniša Sović

Vlada navodi da je u Hrvatskoj iz strukturnih i kohezijskih fondova dostupno 80 milijardi eura u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Kohezijskom politikom pokušavaju se smanjiti razlike u gospodarstvu pojedinih regija, a sastoji se od tri glavna fonda: Kohezijski fond, Europski fond za regionalni razvoj i Europski socijalni fond. Prisutan je značajan interes poduzetnika, ali i administrativne zapreke prilikom pripreme i provedbe projekata. Stoga je, u petak, 2. listopada, u palači Varaždinske županije, održana Javna tribina “Regije otvorene za poslovanje”.

Bez obzira na poduzetničku ideju i poslovnu priliku, dokumentacija za Europske fondove za većinu poduzetnika je skup i dugotrajan proces. U pripremi projekata poduzetnicima pomažu nadležne insitucije i ministarstva, kao što su Ministarstvo financija, Ministarstvo poduzetništva i resorsno Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Predstavnica Agencije za razvoj Varaždinske županije, Snježana Ljubović, istaknula je kako je u Varaždinskoj županiji zasad zabilježen slab odaziv poduzetnika za projekte izgradnje i opreme proizvodnih kapaciteta, makar još nema konkretnih brojki te dodaje:

“Ovdje na području Varaždinske županije zasad je jako malo projekata koji su pripremljeni i krenuli s početnim aktivnostima. Svi se zanimaju za fondove, pa smatram da treba malo više informirati javnost o svemu tome. Mislim da je to nedostatak znanja i financijskih sredstava. Ujedno su vrlo dugi procesi odobrenja projekata. O kompleksnosti projekta ovisi i njegovo trajanje.” Prezentirana su dva nova fonda koja se tiču investiranja u izgradnju proizvodnih kapaciteta i ulaganja u proizvodnu tehnologiju. Stoga je AZRA, kao razvojna agencija čiji je strateški cilj edukacija i savjetovanje poduzetnika, naglasila mogućnost informiranja i pomoći za navedene natječaje.

Ostale teme tribine bile su vezane za financiranje, ulaganja i poboljšanje poslovnih procesa malih i srednjih poduzeća te mogućnosti prijave na otvorene natječaje za fondove Europske unije. Predstavnica Agencije za razvoj varaždinske županije, Snježana Ljubović, otkrila je općenite mogućnosti financiranja poduzetnika iz Europskih fondova. Ksenija Vuković (FOI) i Tamara Šmaguc govorile su o temi: “Poduzetnički identitet poljoprivrednika”. Emilija Skočibušić, konzultant za EU fondove i financije iz Tehnološkog parka Varaždin razradila je temu: “Europska poduzetnička mreža”. U pripremi projekta društvenog značenja sve više sudjeluju i mladi, pa je Mario Žuliček iz Nezavisne udruge mladih iz Lepoglave prezentirao temu “Poduzetništvo i civilno društvo – primjeri projekata poduzetništva mladih.”

 

Komentari