Slovenci blokiraju Čačićev projekt: Plomin ipak neće tako skoro?

Objavljeno: 10.07.2012. 11:08

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Čini se kako se plan brze izgradnje Plomina 3 ili bloka C u toj termoelektrani neće moći provesti u djelo, a "proročanske" riječi potpredsjednika Vlade Radimira Čačića "ide taj Plomin" će još malo pričekati sa svojim ostvarenjem. Ministarstvo zaštite okoliša do davanja "zelenog svjetla" za projekt mora pričekati mišljenje iz Slovenija, piše index.

- Ministarstvo zaštite okoliša i prirode još čeka mišljenje Republike Slovenije o prihvatljivosti zahvata na okoliš prema Konvenciji o prekograničnom utjecaju zahvata na okoliš (ESPOO konvencija), nakon čega će odlučiti o izdavanju rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša- napisali su u odgovoru za Index iz Ministarstva zaštite okoliša. Prije dobivanja mišljenja iz Slovenije "taj Plomin" neće moći krenuti.

Ministarstvo Mihaela Zmajlovića tražili smo komentar na navode iz otvorenog pisma udruge Eko Kvarner. Zmajlović, čini se, u projektu Plomin ne vidi nikakve probleme. Činjenicu da će  novi blok koristiti ugljen, a ne neke ekološki prihvatljivije energente kao što je plin, se uopće niti ne spominje u odgovorima.

Iz Ministarstva pišu da je Savjetodavno stručno povjerenstvo za ocjenu utjecaja na okoliš za TE Plomin "nametnulo dodatne mjere zaštite okoliša koji obuhvaćaju najviše standarde zaštite okoliša tijekom izgradnje i nakon puštanja u pogon bloka C".

-Podsjećamo, te mjere obuhvaćaju viši dimnjak od planiranog, veći broj postaja za mjerenje kakvoće zraka te kontinuirano mjerenje promjene temperature mora - pišu iz Ministarstva. Dodaju kako je Povjerenstvo usvojilo i primjedbu da naziv zahvata bude zamjena postojećeg bloka 1 TE Plomin novim blokom C s obzirom da se radi o složenoj građevini, a ne novoj termoelektrani.

U svom otvorenom pismu Eko Kvarner je od Zmajlovića zatražio da ne prihvati mišljenje povjerenstva za ocjenu studije utjecaja na okoliš te da ne izda odobrenje za početak realizacija projekta Plomin. Naveli su kako je povjerenstvo nije radilo u prihvatljivim i regularnim uvjetima, jer je bilo pod stalnim pritiscima potpredsjednika Vlade Radimira Čačića koji je više puta javno izjavljivao da realizacija projekta mora što prije započeti.

- Smatramo iluzornim tvrditi da je povjerenstvo nakon tako agresivnog pritiska moglo u miru i kvalitetno odraditi svoj izuzetno važan posao, procjenu očekivanog utjecaja na okoliš u slučaju realizacije tog projekta- napisali su iz Eko Kvarnera, a o činjenici da je možda vršen pritisak Zmajlović u svom odgovoru nije rekao ništa.

S druge strane, Eko Kvarner smatra da tom povjerenstvu nisu bile dostupne sve relevantne informacije za ocjenu prihvatljivosti tog zahvata, već samo studija koju je izradila blago rečeno kontroverzna tvrtka 'Ekonerg'.

- Naime, osim tog, po mišljenju mnogih, izuzetno nekvalitetnog materijala izrađen je cijeli niz i cjelovitih i parcijalnih studija u kojima je znanstveno i kvalitetno obrađen i predložen zahvat i alternativne tehnologije (IGCC), kao i drugi mogući energenti (plin i biomasa)- napisali su iz Eko Kvarnera te dodali da je bez tih spoznaja poznavanje materija povjerenstva bilo "izuzetno manjkavo".

Ističu i da u predlaganju tog zahvata nije poštovan Županijski prostorni plan koji na toj lokaciji dopušta samo izgradnju termoelektrane na plin i to zamjenski za TE Plomin snage 125 MW i Plan prostornog uređenja Hrvatske u kojem stoji da se do 2015. godine neće ispitivati mogućnost gradnje termoenergetskih objekata na ugljen. Niti na ovaj dio kršenju Županijskog plana i Plana prostornog uređenja Hrvatske nije stigao odgovor iz Ministarstva, no čini se kako je jasno da će ta dva politička dokumenta sadašnja vlast lako izmijeniti, ako se odluči krenuti u gradnju Plomina C.

Zmajlovićevo Ministarstvo je ostalo "gluho" i na glavno zamjerku projektu, odnosno na to da će novi blok proizvoditi ogromnu količinu CO2.

- U predloženom projektu je u potpunosti neriješena glavna zamjerka projektu, proizvodnja ogromnih količina CO2, te se daje samo obećanje rješavanja istoga sa do sada nedostupnom tehnologijom (CCS), čime se dramatično poskupljuje proizvodnja- objašnjavaju iz Eko Kvarnera.

No, čini se da svi ti prigovori previše ne diraju Ministarstvo, ali im je očito bitno mišljenje iz nama susjedne "europske" Slovenije nakon kojega će dati svoje konačno "zeleno svjetlo" za projekt Plomin C kojega potpredsjednik Vlade Čačić, uz Omblu, spominje kao glavni energetski projekt ove Vlade.

Izvor: index.hr

Komentari