na 3,7 hektara

Solarizacija županije dobiva na zamahu, Varkom pokreće gradnju druge solarne elektrane

Objavljeno: 10.09.2023. 08:55

Zadnja izmjena: 10.09.2023. 08:55

Nakon sunčane elektrane Varkom I u mjestu Filipići kraj Novog Marofa, varaždinski Varkom planira izgraditi još jednu sunčanu elektranu, ovoga puta na području vodocrpilišta Bartolovec, u Općini Bartolovec Trnovečki.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ovih je dana izvijestilo je da će provesti postupak ocjene postoji li potreba za procjene utjecaja zahvata na okoliš, jer se sunčana elektrana planira napraviti na području vodocrpilišta. Javnost može dostaviti Ministarstvu mišljenja o zahtjevu za ocjenu postoji li potreba procjene utjecaja zahvata na okoliš, a ono će nakon razmotrenih mišljenja donijeti rješenje hoće li se provoditi postupak procjene utjecaja na okoliš ili ne.

Planirana je elektrana snage 440 kW, a koristit će se za vlastite potrebe tvrtke. Očekuje se da će ta sunčana elektrana prosječno mjesečno proizvoditi 54.842 kWh ekološki čiste električne struje, odnosno godišnje 658.107 kWh, a mogući višak proizvedene struje, koju ne iskoristi za vlastite potrebe Varkom će predavati u javnu elektroenergetsku distribucijsku mrežu. Ukupna površina koju će prekrivati sunčana elektrana iznosi 3,7 hektara.

Tako se nastavlja solarizacija županije sve bržim tempom, budući je sve više sunčanih elektrana na krovovima kuća, dječjih vrtića, škola, industrijskih objekata te na javnim objektima u gradovima i općinama.

Komentari