Spajanje fiksnih operatera donijelo bi nove viškove radnika

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 06.02.2011. 17:50

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Glasina o spajanju Optima Telekoma i Tele2 je apsolutna neistina, poručuju iz kompanija. S druge strane i Vipnetovo je razmatranje kupnje Metroneta uzburkalo je duhove

Je li doista dozrelo vrijeme za okrupnjivanje na hrvatskoj telekomunikacijskoj sceni? Ta tema već se dugo kotrlja i da nije bilo financijske krize, jamačno bi se takvo što već i dogodilo prije dvije godine. Namjera Vipneta da kupi nekog alternativnog operatora s fiksne scene, a za sada prvi na razmatranju jest Metronet koji je u vlasništvu Quaestus fonda, na čelu s Borislavom Škegrom, ponovno je uzburkala duhove jer bi se takvim potezom stvorio pravi konkurent za sada najmoćnijem telekomu T-HT-u, ali i otežao opstanak nekih alternativaca.

Održavanje na životu

Spajanje Optima Telekoma i Tele2 glasina koja je nedavno osvanula u javnosti, bilo bi lijepo zamišljena podjela, no nažalost, službena reakcija Tele2 bila je jasna. Poručili su: Radi se o apsolutnoj neistini. I Matija Martić, vlasnik i predsjednik uprave Optima Telekom, također nam je jasno rekao da o tako nečemu nije bilo razgovora.

Hrvatsko tržište zapravo ima mjesta za do tri jake kompanije, ostali se mogu na životu održati u regionalnim okvirima s ugovornim obvezama vezanim velikim poslovnim klijentima. A ideja o okrupnjivanju alternativaca vlastitim snagama, pala je u vodu jer se nisu uspjeli dogovoriti.

Dakle, na redu je prodaja, strateško partnerstvo ili neki oblik zajedničkog uvezivanja jer tehnologija i njen strelovit razvoj diktira sinergiju i mobilne, fiksne, internet i TV ponude, a samim tim možda i neki novi poslovni model.

– ­Nije tajna da tražimo strateškog partnera i dokapitalizaciju. Želio bih da to bude telekomunikacijska tvrtka, a ne primjerice, neki fond. No zasad ni s kim nisam razgovarao – ­otvoreno kaže Matija Martić. U svakom slučaju, Optima jest u potrazi i koketiranje je, tvrdi Martić, ozbiljna stvar i radi se o rezultatima, a ne glasinama. Tako Martić ističe broj korisnika, refinanciranje kredita, optičku mrežu, plaćanje svih obveza poput DTK.... kao prednosti Optime Telekoma.

Sinergija gasi radna mjesta

Uz Optimu, postoji još udavača s alternativne fiksne scene. Austrijski Bewag vlasnik B.neta, već nekoliko godina ne krije svoju namjeru da bi u slučaju prave prilike prodao hrvatskog telekomunikacijskog i kabelskog igrača koji ima i TV i fiksnu, i internet.

– ­Nadzorni odbor vlasnika to je odlučio još 2008.. Al’, eto, već je 2011., hoće li se što i kada dogoditi, ne mogu špekulirati. A što se tiče konsolidacije sektora, dogodit će se, samo je pitanje vremena i dobre cijene – smatra Adrian Ježina, predsjednik uprave B.neta.

A tu je i H1 koji je, istina, najmanji, ali s vrlo konzervativnim pristupom po pitanju financijskog poslovanja. Dobra ponuda, vjerojatno bi ih navela na razmišljanje o prodaji.

Što se tiče korisnika veća i jača konkurencija, naravno, dobro je došla. Ponuda bi poboljšala, a cijene usluga padale, no zaposleni u telekomunikacijskim tvrtkama strepe od bilo kakvih spajanja i jer svaka sinergija na koncu ima posljedicu smanjenje broja radnih mjesta. HT kao moćan igrač, ima godišnji plan otpuštanja, a samo ove godine otpušta tristotinjak radnika, a kada bi se svi alternativci spojili, vjerojatno bi bilo dovoljna tek jedna trećina sada zaposlenih ljudi.

Stoga su i svi pregovori samostalnog okrupnjivanja pali na prvoj stepenici, tko bi i temeljem čega bio glavni u tom procesu.

Inače, kada se radi o nepokretnim (fiksnim ) komunikacijama, udio na tržištu spram broja korisnika u rujnu 2010. bio je 70 posto HT, ostatak svi ostali alternativni operatori.


Agencija VLM


Komentari