stotine milijuna eura

Ovih šest mega građevinskih zahvata sljedećih godina može jako promijeniti Varaždin

Izdvojili smo projekte koji bi za vrijednost oko nekoliko stotina milijuna eura trebali promijeniti izgled grada...
Objavljeno: 07.10.2021. 11:36

Zadnja izmjena: 07.10.2021. 21:24

Dva strateška dokumenta iza kojih je stala država u sljedećih nekoliko godina, provedu li se uspješno, poprilično će promijeniti vizuru grada Varaždina. Jedan se odnosi na cijelu županiju, jedan na Varteks, a mi smo izdvojili projekte koji se odnose izravno na grad Varaždin.

Prvi strateški dokument nosi naziv "Razvojni sporazum Sjeverozapdane Hrvatske" i težak je dvije milijarde eura. Drugom je naziv "Varteks kvart-urbana integracija", njegova vrijednost je oko 10 milijuna eura, a ovo su projekti koji bi za vrijednost od oko nekoliko stotina milijuna eura trebali promijeniti izgled grada:

  • (1) Nova velika bolnica - Riječ je o Centralnom operacijskom bloku, vrijednom 405,5 milijuna kuna koji je već ušao u program Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, prostirat će se na čak 12 tisuća kvadrata i spreman je na razini glavnog projekta. Nalazit će se između zgrada Kirurgije, Neurologije, Ginekologije i Objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Sa svim tim zgradama, kao i s Internom bit će povezan toplim hodnicima, a trenutno je riječ o najvećem projektu u cijeloj županiji.
  • (2) Dva rotora u Zagrebačkoj ulici - Izgradit će se u sklopu revitalizacije Varteksovih nekretnina, zajedno s jednom pristupnom prometnicom i svom pripadajućom komunalnom infrastrukturom.
  • (3) Rješenje za Kućansku rampu - Tamo gdje već desetljećima svakim danom gledamo kolone vozila, kroz izvjesno vrijeme trebala bi se na određeni način zoabići pruga, o čemu smo pisali jučer. Projekt bivše vlasti ima lokacijsku dozvolu, ali i određene zamjerke, te će se najkasnije do kraja godine, kao što smo jučer pisali, odlučiti ide li se u tom smjeru ili nekom drugom.
  • (4) Nova velika zgrada FOI-ja: Razvojni sporazum uključuje i izgradnju Sveučilišnog kampusa FOI-a (Faza II), o kojem se govori već gotovo jedno cijelo desetljeće. "Sveučilišni kampus Varaždin je projekt koji bi stvarno trebao biti prioritet za hrvatsku Vladu te Grad Varaždin i Varaždinsku županiju. O njemu govorimo od 2012. godine kada smo ga počeli pripremati, radi se o investiciji od 24 milijuna eura, što je velik novac, ali FOI tim je učinio sve što je bilo u našoj moći", rekla je o tom projektu svojevremeno dekanica Nina Begičević Ređep. Čini se da bi sada zaista mogao doći na red.
  • (5) Nova zgrada Sveučilišta Sjever i tri obnove - Austro-ugarski vojni konjički kompleks Varaždin prenamjeniti će se u sportske, terapijske i turističke svrhe, uredit će se Poslovna zgrada broj 5 u Optujskoj ulici, također u sklopu vojarne, a Palača Erdödy Patačić pretvorit će se u umjetničko-obrazovni centar sjeverne Hrvatske. Gradit će se također Znanstvno-nastavno-tehnologijski STEM centar Sveučilišta Sjever. Sve to prema Razvojnom sporazumu.
  • (6) Novi park, možda muzej, dječji vrtić... - Najvrijednije nekretnine Varteksa već su obišli konzervatori radi njihove sanacije, zaštite i očuvanja. Na preostalom dijelu trebaju niknuti novi stambeni, uslužni i kulturni prostori ili će se u iste svrhe prenamijeniti postojeći stari prostori. Podsjetimo, prvu od nekretnina Varteks je nedavno prodao trgovačkom lancu Spar.

Komentari