Spriječena bankarska kriza u Europi - ići će krediti u dolarima

Objavljeno: 16.09.2011. 10:40

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: guardian.co.uk

U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica porasle četvrti dan zaredom, nakon što je Europska središnja banka najavila da će, zajedno s drugim najvećim središnjim bankama, osigurati dovoljno kredita u dolarima za europski financijski sektor, što je ublažilo strahovanja da će dužnička kriza prerasti u bankarsku, piše profitiraj.

Zbog zabrinutosti da bi otežan pristup europskih banaka dolarskim kreditima mogao izazvati zastoj na tržištima novca, kao što se to dogodilo tijekom financijske krize 2008. godine, ECB je jučer objavila da će u suradnji sa središnjim bankama SAD-a, Velike Britanije, Japana i Švicarske, europskom bankarskom sustavu osigurati dovoljno dolarskih kredita.

Europske banke pod pritiskom PIIGS-a

Europskim je bankama već dulje vrijeme otežan pristup dolarskim kreditima zbog strahovanja da prezadužene članice eurozone neće biti u stanju plaćati svoje financijske obveze. Europske banke, naime, imaju u svojim portfeljima velike iznose obveznica prezaduženih članica eurozone, koje su koristile kao kolateral za dobivanje dolarskih kredita. Postojala je opasnost da europske banke neće moći dobiti kredite ako kreditori odbiju prihvatiti te kolaterale.

Potez ECB-a i drugih središnjih banaka novi je signal da europski gospodarski i politički lideri nastoje svim raspoloživim sredstvima suzbiti dužničku krizu, što je ohrabrilo ulagače na svim svjetskim tržištima.

Zahvaljujući tome, na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,11 posto, na 5.337 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,15 posto, na 5.508 bodova, a pariški CAC 3,27 posto, na 3.045 bodova.

izvor: profitiraj.hr

Komentari