i dalje u minusu

SAMO PREKO LJETA? Stidljivi rast cijena nekretnina sad je još stidljiviji - a i to samo izvan Varaždina

Objavljeno: 08.08.2017. 10:32

Zadnja izmjena: 08.08.2017. 10:34

Foto: Arhiva

Prema analizi portala Njuškalo.hr, cijene nekretnina u našem kraju slijede trend koji je započeo prošlog mjeseca - polako rastu cijene kvadrata, no ta se promjena ipak tiče samo onih krajeva izvan grada Varaždina.

Promjene cijena nekretnina u samom Varaždinu praktički su zanemarive, jer se radi o "porastu" od 2-3 eura po četvornom metru. Tako je i dalje kvadrat kuće u središtu naše županije 789 eura, dok je cijena stana neznatno čak i pala - s 1083 eura u lipnju na 1080 eura u srpnju.

Varaždin tako i dalje ostaje u skupini hrvatskih gradova koji bilježe pad cijena nekretnina na godišnjoj razini - koji se već mjesecima vrti oko 1,26%. Za utjehu - to je i najmanji postotak pada u zemlji, kudikamo manji od 8,22% koliko bilježi negativni rekorder Bjelovar. Cijene rastu u Zagrebu i primorskim gradovima - a apsolutni rekorder i dalje je Dubrovnik s vrtoglavih 11,30% rasta. Oni koji žele nabaviti nekretninu u našem turističkom središtu morat će za to zadovoljstvo izdvojiti 3581 eura po kvadratu.

Samo slabašni ljetni hit?

No, opet su malo porasle cijene nekretnina na području županije i sada je prosječni iznos kojega trebate platiti za četvorni metar stambenog prostora 723 eura - što je tek 5 eura više od prošlomjesečne cijene. Ipak, i to je prilično ispod 745 eura, koliko je prošle godine u ovo vrijeme iznosio kvadrat nekretnine u našem kraju. Stoga naša županija i dalje bilježi negativni trend od 2,92% na godišnjoj razini. I tu nas može tješiti da nismo najgori - neslavnu titulu ponijela je Bjelovarsko-bilogorska županija s minusom od 6,71%.

Ali Karlovačka s 2,08% i Požeško-slavonska županija s minimalnih 0,08% primjeri su kontinentalnih županija - uključujući i grad Zagreb s 4,19% - u kojima cijene pomalo rastu. No, treba zamijetiti i kako je prošloga ljeta srpanj zabilježio veći rast nego ovogodišnji - tad su se cijene digle za 27 eura po kvadratu. Očito je da ljeti nešto poraste cijena kvadrata - a ove je godine taj 'ljetni hit' slabašniji nego prošle.

 

Komentari