Stigli prvi kamioni: U Varaždinu započela obrada makarskog smeća

Objavljeno: 02.09.2014. 00:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Kamioni s makarskim komunalnim otpadom jutros su stigli u Varaždin i u ovom trenutku važu se u dvorištu tvornice za MBO otpada Održivi razvoj u Brezju i prvih tridesetak tona smeća bit će obrađeno u roku nekoliko sati.

Nakon što je Split jučer Makarskoj zabranio dovoz smeća na njihov deponij i jutrošnjeg sastanka Uprave C.I.O.S.-a, tridesetak tona makarskog komunalnog otpada stiglo je danas u Varaždin.

U svom priopćenju, C.I.O.S. je poručio kako Hrvatskoj nedostaje adekvatnih kapaciteta za obradu komunalnog otpada, a postrojenje za mehaničku i biološku obradu komunalnog otpada nalazi se u sustavu C.I.O.S. grupe u Varaždinu.

Budući da komunalni otpad sadrži vrijedna svojstva koja je moguće uz postojeću dostupnu tehnologiju izdvojiti, upravo varaždinsko MBO postrojenje trenutačno je jedna od rijetkih opcija za jedinice lokalne samouprave koje još nemaju rješenje za sakupljeni komunalni otpad, koje ostvaruje propisane zakonske uvjete za pružanje usluge obrade miješanog komunalnog otpada – priopćili su iz C.I.O.S.-a.

Jednako kao što su krajem prošle godine u skladu sa zakonskom regulativom interventno riješili problem obrade miješanog komunalnog otpada Grada Zaprešića te već ranije i tijekom prve polovice ove godine makarski otpad, opet su se aktualizirali pregovori o obradi miješanog komunalnog otpada u MBO postrojenju sa Makarskim Komunalcem.

Možemo potvrditi primitak inicijalne količine makarskog komunalnog otpada, oko 35 do 40 tona, koja je upućena na obradu u MBO postrojenje društva Održivi razvoj d.o.o. u Varaždinu, kao interventno rješenje za aktualan problem koji s otpadom postoji u Makarskoj – poručili su iz C.I.O.S.-a.

>>Makarsko smeće ponovno stiže u Varaždin?

U Hrvatskoj nedostaje adekvatnih kapaciteta za obradu komunalnog otpada, a postrojenje za mehaničku i biološku obradu komunalnog otpada nalazi se u sustavu C.I.O.S. grupe u Varaždinu. Budući da komunalni otpad sadrži vrijedna svojstva koja je moguće uz postojeću dostupnu tehnologiju izdvojiti, kako kažu u C.I.O.S.-u, upravo varaždinsko MBO postrojenje trenutačno je jedna od rijetkih opcija za jedinice lokalne samouprave koje još nemaju rješenje za sakupljeni komunalni otpad, koje ostvaruje propisane zakonske uvjete za pružanje usluge obrade miješanog komunalnog otpada.

Upravo primjena EU direktiva i, posljedično, promjena nacionalne regulative u raznim segmentima gospodarenja otpadom, donijela je nove zahtjeve pred Republiku Hrvatsku, u čemu je C.I.O.S. grupa prepoznala tržišni potencijal i svoju poduzetničku priliku, na tragu naprednih svjetskih iskustava koja gospodarenje otpadom promatraju kao gospodarenje sirovinama i energijom. C.I.O.S. grupa je napravila strateški iskorak u komunalni otpad, kroz akviziciju većinskog paketa društva specijaliziranog za sakupljanje i odvoz komunalnog otpada, Eko-flor plus d.o.o. koje temeljem sklopljenih koncesijskih ugovora obavlja usluge sakupljanja i odvoza komunalnog otpada u više od 50 tisuća domaćinstava u Hrvatskoj i kroz akviziciju postrojenja za mehaničku i biološku obradu otpada, koje djeluje u sklopu društva Održivi razvoj d.o.o. – poručili su iz C.I.O.S.-a.

Komentari