Što je varaždinskom gospodarstvu mogao prouzročiti nastavak blokade granice sa Srbijom?

Objavljeno: 25.09.2015. 13:22

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: ilustracija

Županijska gospodarska komora Varaždin reagirala je u petak, 25. rujna, na blokadu hrvatsko-srpskih graničnih prijelaza za hrvatsku robu čime se stvorila nemogućnost poslovanja tvrtki Varaždinske županije koje posluju na istočnom tržištu.

Kako stojalo u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Komore Čedomil Cesarec, najpogođenije blokadom bile su upravo vodeće tvrtke hrvatskog gospodarstva, a osim blokade tržišta i poslovanja, nad hrvatskim tvrtkama u Srbiji provodio se i rigorozan inspekcijski nadzor.

>>Domaći prijevoznici ogorčeni blokadom na granici sa Srbijom: "Nemojte nas ništa pitati, pitajte Milanovića!

Cesarec je naveo kako su se 63 tvrtke Varaždinske županije našle u teškoj situaciji, kao i multinacionalne kompanije koje svoje pogone imaju u Srbiji, a ugrožena je  bila i ukupna vanjskotrgovinska razmjena sa Srbijom, u iznosu od 300 milijuna kuna.

Priopćenje Županijske komore Varaždin od petka, 25. rujna, pročitajte ovdje u cijelosti:

U vezi s novonastalom situacijom blokade hrvatsko-srpskih graničnih prijelaza za hrvatsku robu, tvrtke Varaždinske županije, njih 63 u privitku ovog dopisa, našlo se u osobito teškoj situaciji. Najpogođenije među njima, ujedno i vodeće tvrtke hrvatskoga gospodarstva, trpe za Varaždinsku županiju nesagledive posljedice. Osim blokade tržišta i poslovanja, nad poslovanjem hrvatskih tvrtki u Srbiji provodi se i rigorozan inspekcijski nadzor.

Od trenutnih izravnih šteta, za tvrtke Varaždinske županije još su važniji dalekosežni multiplikativni učinci koji će, u konačnici, prouzročiti slom i propast industrijske proizvodnje županije.

Uz Hrvatsku, u Srbiji svoje pogone imaju i multinacionalne kompanije čijom se blokadom isporuke robe izaziva dvostruka šteta. S jedne strane, bez njihovih proizvoda i u Hrvatskoj i u Srbiji dolazi do blokade proizvodnje finalnih proizvoda, a s druge strane, te tvrtke i njihove matične zemlje, također trpe izravnu financijsku štetu.

Cjelokupna proizvodnja Poslovnog sustava Vindija Varaždin regionalno je integrirana i uključuje proizvodnju i u Srbiji. Npr. jednodnevni pilići proizvode se u Hrvatskoj, voze se na farme u Srbiji koje se sada ne pune, čime je cijeli proces proizvodnje mesa peradi blokiran. Hrana za perad, naročito premiksi, proizvodi se u Varaždinu, u Hrvatskoj, čime se također opskrbljuju farme u Srbiji. Nadalje, ambalažni kartonski repromaterijal proizvodi se u Belišću i transportira se u Srbiju. Tvrtke Derma d. d. i Croma d. o. o. s ovicima za suhomesnate proizvode također svoj plasman nalaze na srpskom tržištu i u srpskim tvrtkama, kao i Grafičar d. d. Ludbreg koji tamo plasira kartonsku ambalažu za finalne proizvode.

Boxmark Leather d. o. o., kao najznačajniji hrvatski dobavljač za autoindustriju, trpi velike negativne ekonomske učinke blokade poslovanja, što će izravno utjecati i na sve 4.000 zaposlenih u ovoj varaždinskoj tvornici.

Prijevoznici iz Varaždinske županije, TTI d. o. o., Kos Transporti d. o. o. i HS Transporti d. o. o. potpuno su onemogućeni u obavljanju svojeg posla jer je za njih granica potpuno zatvorena, a promet je preko istočne granice onemogućen već danima pa se traženjem alternativnih ruta situacija zaoštrava do ruba međunarodnog incidenta.

Blokirano je i poslovanje preostale varaždinske industrije, čime je ugrožena ukupna vanjskotrgovinska razmjena sa Srbijom, u iznosu od 300 milijuna kuna.

Na temelju svega iznesenog, prijeti raskidanje odnosa i s kupcima / dobavljačima, što, u konačnici, rezultira krahom poljoprivredno-prehrambenog, prerađivačkog i transportnog sektora u Varaždinskoj županiji. Time se dovodi u pitanje 14.000 radnih mjesta i 10 milijarda kuna ukupnog prihoda najzdravijeg, najpropulzivnijeg i najkonkurentnijeg dijela varaždinskog, pa i hrvatskoga gospodarstva.

Posljedice u budućnosti, smatramo, mogle bi biti nesagledive, stoga apeliramo na Vladu i institucije u Hrvatskoj i Srbiji da poduzmu hitne, kompetentne i učinkovite mjere kako bi se izbjegli pretjerani gubici te kako bi se situacija vratila u normalne poslovne tokove.

Komentari