Štormar: Prioriteti su stvaranje novih radnih mjesta te održivi rast gradova i regija

Objavljeno: 03.06.2015. 14:53

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Varaždinska županija

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar otputovao je u Bruxelles, gdje će, kao član Odbora regija sudjelovati u radu 112. plenarne sjednice Odbora regija (OR). Tijekom prvog dana sjednice raspravljat će se o ulozi regija i gradova u početnoj fazi provedbe EU-ova Plana ulaganja pa će regionalni i lokalni čelnici s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom razgovarati o prioritetima i tome kako na najbolji način iskoristiti paket ulaganja kojim se želi mobilizirati 315 milijardi eura.

Također, Odbor regija će na plenarnom zasjedanju usvojiti nacrt rezolucije o svojim prioritetima za razdoblje od 2015. do 2020. godine.

- Među prioritetima će biti stvaranje novih radnih mjesta i održivi rast gradova i regija za bolju kvalitetu života građana, a potrebno je i stimulirati ciljana ulaganja u realnu ekonomiju i potaknuti razmjenu najboljih praksi - rekao je župan Štromar te pojasnio kako je za pokretanje lokalne i regionalne ekonomije presudno i najbolje moguće iskorištavanje kohezijskih fondova te nedavno pokrenutog EU-ova Plana ulaganja.

S obzirom na sve veći pritisak na regije i gradove koji su suočeni s povećanim brojem migranata, drugog dana plenarne sjednice raspravljat će se i glasati o rezoluciji u kojoj se iznosi stav OR-a o najboljem načinu za prihvat migranata i rješavanje postupaka za azil, uz istovremeno osiguravanje zaštite ljudskih života.

Inače, u sklopu plenarne sjednice te obilježavanja 25 godina samouprave u Poljskoj, održati će se i konferencija ''Decentralizirano i višerazinsko upravljanje'' kao ključni čimbenici snažnije Europe, na kojoj će predsjednik OR-a Markku Markkula, zastupnik u Europskom parlamentu Jerzy Buzek i drugi ugledni govornici raspravljati o EU-u, financijskoj decentralizaciji te jačanju regionalne i lokalne razine.

Podsjetimo, Vlada RH je početkom siječnja imenovala članove i zamjenike u Odbor regija Europske unije u mandatnom razdoblju od 2015. do 2020. godine. Imenovani su dosadašnji članovi toga odbora gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji je bio i voditelj hrvatskog izaslanstva, župani Nikola Dobroslavić, Predrag Štromar, Danijel Marušić, Valter Flego; gradonačelnik Željko Turk, zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Jelena Pavičić Vukičević, općinski načelnici Bruno Hranić i Snježana Bužinec. Zamjenici člana su Viviana Benussi, Jasna Petek, Ivan Vučić, Slavko Prišćan, Tulio Demetlika, Josipa Rimac, Dinko Pirak, Martin Baričević i Alojz Tomašević.

Komentari