propali pregovori

Štrajk u PZC-u - nezadovoljstvo uređenjem radnog vremena i materijalnih prava

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 12.11.2019. 16:13

Zadnja izmjena: 12.11.2019. 18:20

Radnici PZC-a od jutros štrajkaju zbog nezadovoljstva načinom na koji je uređeno radno vrijeke i nezadovoljstva radnim pravima.

Štrajk je organizirao  Nezavisni cestarski sindikat nakon, kako ističu u priopćenju za medije – “višemjesečnog izbjegavanja poslodavca da u dobroj vjeri uđe u proces uređenja odnosa putem kolektivnih ugovora”. Napominju kako su oni najbrojniji sindikat u PZC-u, a druga dva sindikata koji djeluju u istome poduzeću prozivaju da su “izdali radničke interese”. Najavljuju i kaznene prijave protiv “svih onih koji vrše ili će vršiti pritisak na štrajkaški odbor i radnike koji sudjeluju u štrajku”.

- Unatoč pritiscima, zadovoljni smo odazivom radnika budući da u štrajku sudjeluju pretežno radnici zaposleni u proizvodnji koje problemi neuređenog radnog vremena i niskih materijalnih prava najviše pogađaju”, poručuju iz Nezavisnog cestarskog sindikata koji kao sporno zdvajaju sljedeće: raspored rada, preraspodjelu radnog vremena i prekovremenog rada, plaće (uređenje visine osnovice i koeficijenata), dodatke na plaću, troškove prijevoza, toplih obroka, božićnice, regresa, itd.

Komentari