tema županijske skupštine

Ovo je točan broj stranih radnika u županiji i zemlje iz kojih dolaze. Državljana Nepala nije najviše

Često se misli kako je najveći broj stranih radnika u Varaždinsku županiju stigao iz Nepala, no to nije sasvim točno. Strani radnici u Varaždinsku županiju dolaze iz čak 15 zemalja...
Objavljeno: 23.09.2021. 14:36

Zadnja izmjena: 23.09.2021. 14:39

Zbog velikog broja stranih državljana koji trenutno borave u Varaždinskoj županiji (prosječan broj stanovnika jedne općine), tema integracije osoba na privremenom radu našla se i na dnevnom redu županijske Skupštine.

Župan Anđelko Stričak i vijećnik Mario Lešina (NL Ivana Čehoka) otvorili su problematiku, a tom prilikom mogli su se čuti i točni podaci o broju i državama iz kojih strani radnici dolaze. Često se, naime, misli kako je najveći broj stranih radnika u Varaždinsku županiju stigao iz Nepala, no to nije točno. Najveći broj stranih radnika (još uvijek) dolazi iz Bosne i Hercegovine (njih 825), zatim iz Srbije (njih 649), te tek potom iz Nepala (njih 414).

Stranih radnika ima i iz drugih zemalja, ukupno iz njih čak 15. Tako, četvrti najveći broj radnika u našu županiju došao je iz Filipina (91), iz Ukrajine (89), te Kosova (76). 70-etero ih je došlo iz Indije, 64 iz Sjeverne Makedonije, 36 iz Brazila, 18 iz Crne Gore, 17 iz Albanije, 11 iz Kirgistana, devetero njih iz Rusije; jednako toliko iz Šri-Lanke te šestero njih iz Vijetnama. Zbog instituta spajanja obitelji, u županiji boravi još 352 državljana Europskog gospodarskog prostora kojeg čine države EU te Norveška, Island i Lihtenštajn.

Temu potrebe za stranim radnicima na jučerašnjoj je sjednici otvorio Lešina, kojeg je zanimalo planira li Županija osnovati svojevrstan centar inkluzivnosti, kako bi se strane državljane uključilo u društvo s obzirom na njihov broj. Pitanje njihove inkluzivnosti prije nekog vremena pokrenuo je i župan Stričak, koji je na jučerašnjoj sjednici iznio ovdje prezentirane podatke.

'Pružimo ruku'

"Jaki smo onoliko koliko nam je jako i gospodarstvo. Trebamo voditi brigu i o tim ljudima jer oni ovdje žive i rade. Siguran sam da su naši Hrvati koji su odlazili u svijet, došli u sredinu koja nije uvijek bila gostoljubiva. Ipak, naš kraj oduvijek je bio poznat po gostoprimstvu te smatram da trebamo ljudima koji s nama grade naše gospodarstvo pružiti ruku dobrodošlice", rekao je na Županijskoj skupštini župan Stričak.

Najtraženiji građevinari

Podsjetimo, zbog nedostatka domaće radne snage u Hrvatskoj raste uvoz radnika iz trećih zemalja, pri čemu je najveći broj dozvola izdan u sektoru građevinarstva i turizma. Varaždinski ured HZZ-a zaprima peti najveći broj zahtjeva za boravak i rad stranih radnika u Hrvatskoj, a broj stranih radnika na području naše županije već je dosegnuo prosječan broj stanovnika jedne općine (njihov ukupan broj varira između tri i četiri tisuće). 

Komentari