Štromar u Bruxellesu: Korisna iskustva najboljih poduzetničkih regija

Objavljeno: 09.07.2015. 17:42

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Varaždinska županija

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar u Bruxellesu sudjeluje na 113. plenarnom zasjedanju Europskog Odbora regija (OR) gdje su danas Glasgow (UK), Lombardia (IT) i Maopolska (PL) nagrađene kao najbolje europske poduzetničke regije (EER) 2016.

- Mala i srednja poduzeća igraju presudnu ulogu u europskoj ekonomiji: 99% svih europskih poduzeća su mala i srednja i jedno od svaka dva nova radna mjesta stvaraju oni. Korisno je saznati koje su to bile presudne stvari u ovim regijama da se osigura rast i podrška poduzetnicima, inovatorima i istraživačima kroz potporu malim i srednjim poduzećima i sigurno se dio iskustva može primijeniti i kod nas – kazao je Štromar.

Inače, tijekom prvog dana sjednice regionalni i lokalni čelnici raspravljali su s potpredsjednikom Europske komisije Marošom Šefčovičem o Europskoj energetskoj uniji i tome kako osigurati sigurne, pristupačne i klimatski prijateljske energije te mudrije koristiti energiju kao poticaj za nova radna mjesta, rast i ulaganje u budućnost Europe.

Članovima Odbora pridružio se luksemburški ministar unutarnjih poslova Dan Kersch koji je predstavio prioritete luksemburškog predsjedanja Europskom unijom u drugoj polovici 2015. godine. Raspravljalo se o novoj politici susjedstva pri čemu se poziva na fleksibilan pristup svim zemljama članicama i mišljenju vezanom uz stvaranje tržišta kapitala kojim će se olakšati pristup tržištu dobavljačima i korisnicima kapitala i inzistirati na inicijativama od kojih bi koristi imale i regije sa slabije razvijenim financijskim tržištima.

Budući da na granicama EU-a u posljednje vrijeme svjedočimo ljudskim tragedijama Europska komisija je odlučila djelovati usvajanjem Europskog migracijskog programa. U tom smislu će i Odbor raspravljati i glasati o rezoluciji u kojoj se iznosi stav o najboljem načinu za prihvat migranata i rješavanje postupaka za azil, uz istovremeno osiguravanje zaštite ljudskih života.

Komentari