Analiza

Stručno osposobljavanje na području Varaždinske županije - pozitivne i negativne strane

Objavljeno: 18.01.2016. 09:54

Zadnja izmjena: 16.02.2016. 15:27

Foto: ilustracija

Temeljem aktivne politike zapošljavanja koja je kod nas predviđena do 2017. godine, pojavila se i stavka od 2013. "Stručno osposobljavanje" u kojem sudjeluju mladi nakon završetka fakulteta ili srednje škole. Iako je prvotno bilo mnogo protivljenja pa čak i ismijavanja te je naknada u početku iznosila 1600 kuna, njihov broj s godinama sve više raste i u Varaždinskoj županiji...

Statistika je pozitivna - aktivnih korisnika na području Varaždinske županije u prosincu tako je bilo662, a od toga je novouključenih u istom mjesecu bilo čak 181. Dakle, od svih potpora, 54% odlazi na osobe koje su na stručnom. Od siječnja do prosinca na stručnom osposobljavanju bilo je ukupno 677 osoba, a usporedbe radi, prije 2013. je to uključivalo 580 osoba i prošle godine 517. 

Često se spominje teza da mladi koji se i uspiju zaposliti, učine to jedino pomoću ove opcije. Budući da se u godinu dana, od siječnja do prosinca broj nezaposlenih smanjio za 1907, a na stručno se u istom razdoblju prijavilo 677 osoba, vidljivo je da je više od 35% osoba koje su uspjele zaposliti zapravo na stručnom osposobljavanju.

Ipak, ima i negativnih iskustava. Naime, neki od mladih koji su završili navedeni program, a željeli ostati anonimni u ovom članku, ističu kako, bez obzira na trud, zalaganje i obrazovanje, nisu ostali raditi na navedenom mjestu te ujedno "osposobljavanju" nije bilo traga već su radili poslove koji nisu vezani uz njihovu struku. Dobili smo podatke i da neke tvrtke jednostavno nakon isteklog ugovora zaposle novi krug praktikanata jer im je tako financijski povoljnije, ali zakonski za njih nema sankcija pa se tako javlja "začarani" krug u kojemu najviše trpe mladi.

Podsjetimo, riječ je o osobama koje poslodavci primaju bez zasnivanja radnog odnosa, a cijela je problematika uređena Zakonom o radu te Zakonom o poticanju zapošljavanja. Radi se o osobama za čiji se rad zahtjeva stručno iskustvo ili položen državni ispit, poput državnih i lokalnih službenika, zdravstvenih radnika i učitelja. Ipak, poslodavac može primiti i osobu koja se školovala za zanimanje za koje se ne traži stručni ispit, ukoliko se osoba više od 30 dana vodi kao nezaposlena te nema više od jedne godine staža u zvanju za koje se obrazovala.

Poslodavac koji je primio neku osobu na stručno osposobljavanje nema obvezu isplaćivati joj bilo kakav primitak, ali osobe od Zavoda primaju 2400 kuna. Što se tiče doprinosa - oni su najpovoljniji za poslodavca, oko 986,92 kuna na mjesec ili 556,01 ako je riječ o osobi koja nema prethodno ostvarenog mirovinskog staža pa se ne plaćaju zdravstveni doprinosi. Ujedno se mogu isplatiti i neoporezive naknade poput putnih troškova.

Komentari