lakše do prve nekretnine

Subvencionirani stambeni krediti sve su bliže realizaciji - evo što je važno znati

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

Objavljeno: 15.04.2017. 19:33

Zadnja izmjena: 15.04.2017. 19:33

Foto: Ilustracija

Od kada je još prošle godine objavljena ideja Vlade Republike Hrvatske o subvencioniranju stambenih kredita, s nestrpljenjem se čekalo kada će ideja  prerasti barem u prijedlog Zakona. Prije nekoliko dana Vlada je usvojila taj Prijedlog Zakona o subvencioniraju stambenih kredita, a kojeg sada mora odobriti i Sabor.

Nakon odobrenje Zakona, svi koji žele iskoristiti ovu Vladinu mjeru navodno će to moći učiniti od srpnja, a namjera ovog predloženog zakonskog rješenja je da se smanji iseljavanje mladih obitelji, koje pak se jednim dijelom na to odlučuju i zbog nedostatak stambenog prostora, odnosno, visokih cijena stambenih kredita.

Za sve koji namjeravaju iskoristiti ovu Vladinu mjeru, donosimo nekoliko najvažnijih informacija, objavljenih na stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja:

  • Prijedlog Zakona o subvencioniranju stambenih kredita omogućuje građanima do 45 godina starosti koji u vlasništvu nemaju stan, odnosno kuću ili koji u vlasništvu imaju samo jedan stan ili kuću koju prodaju radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće, zbog potreba vlastitog stanovanja, da po povoljnijim uvjetima riješe svoje stambeno pitanje.
  • Temeljem  zakona Država će prve četiri godine plaćati 1/2 iznosa ukupnog obroka kredita i to unaprijed za tekuću kalendarsku godinu. Otplata se može produžiti za godinu dana zbog utvrđenog invaliditeta, a dvije godine za svako živorođeno odnosno posvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.
  • Subvencije se odnose na kupnju kuće odnosno stana do 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju Hrvatske narodne banke na dan isplate kredita i čiji rok otplate nije kraći od 15 godina, a po cijeni do najviše 1.500 eura po m2.
  • Efektivna kamatna stopa ne može biti veća od 3,75% godišnje, te po proteku prve četiri godine otplate kredita, a najmanje dvije godine, ne može biti viša od 10% od kamatne stope određene za prve četiri godine otplate.
  • Subvencioniraju se krediti za čije je dobivanje zahtjev podnesen nakon stupanja na snagu ovoga Zakona. Zahtjev za subvencioniranjem kredita moći će se podnositi nakon što Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavi javni poziv u Narodnim novinama, a to će se učiniti nakon što Prijedlog Zakona prođe proceduru usvajanja i stupi na snagu.

Komentari