pripremili smo vam analizu

SVE ŠTO MORATE ZNATI Startna ekonomska pozicija RH i Varaždinske županije 2017. (2)

Objavljeno: 07.01.2017. 17:34

Zadnja izmjena: 07.01.2017. 18:44

Foto: ilustracija

Od veljače 2015. godine neprekidno je prisutan trend pozitivnih godišnjih stopa rasta industrijske proizvodnje proizvodnje. U kumulativnom razdoblju od jedanaest mjeseci 2016.industrijska proizvodnja je na godišnjoj razini (prema kalendarski prilagođenim podacima) ostvarila rast od 4,1%, potpomognuta oporavkom inozemne potražnje, prvenstveno u zemljama glavnim vanjskotrgovinskim partnerima.

Prvi dio pročitajte ovdje.

Promatrano prema kriterijima GIG-a (glavne industrijske grupacije), do najvećeg rasta od 6,6% došlo je u kategoriji kapitalnih proizvoda, a slijede intermedijarni proizvodi s rastom od 4,1%, te energija (4,0%), netrajni proizvodi za široku potrošnju (3,4%), dok je kod trajnih proizvoda za široku potrošnju zabilježen nešto blaži rast od 1,0%.Prerađivačka industrija koja čini 78% ukupnog obujma industrijske proizvodnje, u razdoblju od siječnja do studenoga, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ostvarila je rast po stopi od 4,5%, a prehrambeni proizvodi, s udjelom od gotovo 14% ukupne industrijske proizvodnje, zabilježili su međugodišnju stopu rasta od 3,2%, odnosno 2,1% na godišnjoj razini. Gledajući cjelokupnu industriju, najveći godišnji rast od 20,3% ostvaren je u opskrbi električnom energijom, parom, plinom i klimatizaciji koja čini oko 15% ukupne industrijske proizvodnje, a do pada od 1,3% došlo je u djelatnosti rudarstva i vađenja, što je utjecalo i na nešto manji obim ukupne industrijske proizvodnje.

Prerađivačka industrija Varaždinske županije čini između 30 i 40 posto njezinoga gospodarstva,  a u toj branši radi oko23 tisuće radnika ili 39 posto od ukupnog broja zaposlenih. Na razini hrvatske prerađivačke industrije udjel Varaždinske županije je blizu osam posto. U području prerađivačke industrije registrirano je 788 tvrtki, a stvarno rade njih 522.

Izvoz -uvoz

U prva tri tromjesečja 2016. ukupan hrvatski robni izvoz iznosio je 66,3 milijarde kuna, što je 2,7% više u odnosu na isto razdoblje godinu prije, dok je istodobno ukupan robni uvoz bio 3,3% veći, dosegnuvši 109 milijardi kuna, uz ostvaren vanjskotrgovinski deficit od 42,7 milijardi kuna, što na godišnjoj razini predstavlja pogoršanje za 4% te ukazuje i na dalje visoku uvoznu ovisnost izvoza kao i cjelokupnoga hrvatskog gospodarstva. Hrvatsko glavno tržište bile su zemlje Europske unije, čiji je udjel u ukupnom robnom izvozu 67%, a u uvozu 78%. Najznačajniji vanjskotrgovinski partneri i dalje su nam Italija, Njemačka, Slovenija, Austrija i Mađarska. Oko 16 % robe Hrvatska izvozi na tržište zemalja CEFTA-e, od čega skoro polovicu u BiH. Izvoz prerađivačke industrije koja čini oko 90% ukupnoga robnog izvoza zabilježio je godišnji rast od 5,4%, no istovremeno je ostvaren i godišnji rast uvoza od 7,7%..

U ukupnom hrvatskom robnom izvozu udjel Varaždinske županije je blizu 8%, a u uvozu oko 3%.

Građevinarstvu je konačno krenulo

S rastom obujma građevinskih radova za 1,1% u listopadu 2016. (kalendarski prilagođeni podaci), potvrđen je pozitivan rast na godišnjoj razini i deseti mjesec zaredom. Promatrajući kumulativno, tijekom prva tri tromjesečja obujam građevinskih radova viši je za 3% u odnosu na isto razdoblje lani. Istodobno, radovi na zgradama porasli su za 9,9% godišnje. Ukupan broj izdanih građevinskih dozvola, više od šest tisuća, porastao je za 24,3% na godišnjoj razini. U prvih deset mjeseci ukupna vrijednost predviđenih radova za koje su izdane dozvole premašila 18 milijardi kuna, što je 14,2% više u odnosu na isto razdoblje godinu prije. Prema predviđanjima, nastavit će  postupno dinamiziranje građevinske aktivnosti, s obzirom na očekivani gospodarski rast i bolje korištenje europskih fondova.

U strukturi gospodarstva Varaždinske županije građevinski sektor sudjeluje s otprilike 5%. U tom sektoru registrirano je 653 tvrtki, a aktivnih ih je nešto više od 400. Građevinarstvo zapošljava oko 3.700 radnika.

Komentari