Svi u poduzetnike: Brzo osnivanje jednostavnih tvrtki za 10 kuna

Objavljeno: 21.05.2012. 10:52

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Ilustracija

Najkasnije početkom jeseni Vlada će omogućiti osnivanje tvrtke za 10 kuna, tvrde upućeni izvori među kojima je i akademik Jakša Barbić. No, svi koji s time računaju ne doživljavaju to kao jako dobru vijest, piše Profitiraj.hr.

 Htjeli bi da to bude što prije, s nestrpljenjem čekaju novu opciju. A da je zanimanje veliko, potvrđuju iz trgovačkog sudstva. Otkako se pročulo za najavljenu novost, kažu, znatno je manje osnivanja “običnih” društava s ograničenom odgovornošću.

S mogućnošću jeftina i brza osnivanja novoga jednostavnog društva Vlada kreće ipak žurnije nego što je prvotno planirano. Novost je što s time neće čekati početak iduće godine, a kamoli pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, nakon čega bi, prema mišljenju Hrvatske gospodarske komore, bilo ekonomski neoportuno ne uvesti i ovdje tu mogućnost.

Prema objašnjenju iz Ministarstva pravosuđa, nacrt izmjena Zakona o trgovačkim društvima, koji će to uvesti u ovdašnju praksu, praktički je već gotov.

Bruse se još samo detalji poput statusnih promjena u slučaju da netko hoće preoblikovati sadašnji d.o.o. u jednostavni.

Iz pravosudnoga resora najavljuju da će jednostavna društva moći obavljati širok spektar poslova, uz izuzetak onih za koja su potrebne posebne dozvole.

U trgovačkom sudstvu može se čuti kako će, sudeći prema zanimanju, nastati velik broj novih tvrtki. U HGK ističu pak kako podržavaju sve mjere kojima je cilj osnažiti poduzetničku kulturu i investicijsku klimu.

Komentari