radni sastanak

Švicarski investitori s područja CNC tehnologije i proizvodnje lasera u Gradu Varaždinu

Objavljeno: 16.06.2022. 18:57

Zadnja izmjena: 16.06.2022. 18:58

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina održan je radni sastanak o mogućnostima suradnje na području osnivanja centra za CNC tehnologije te etabliranju proizvodnje lasera za rezanje u Varaždinu.

Vlasnik i direktor tvrtke Teximp AG Vlado Vukoja i suradnici te generalni konzul RH u Zürichu Slobodan Mikac gostovali su u Gradskoj vijećnici na sastanku s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem, zamjenikom Miroslavom Markovićem i pročelnicom Slađanom Miočić.

Predstavnici Varaždina investitore su proveli kroz Tehnološki park i dio koji je opremljen laserskim rezačem i CNC strojevima - Makerspace. Razgovaralo se o mogućnostima i planovima koji obuhvaćaju širenje Tehnološkog parka kao i o pojačanju Makerspacea novim strojevima. Prošli su i varaždinske srednje škole čiji učenici uče i rade na tehnologijama s područja interesa investitora. Razgovaralo se i o potencijalima Gospodarske zone Brezje kao i mogućnostima koje pružaju EU fondovi.

Suradnja s Gradom i Županijom

Tvrtka Teximp AG iz Švicarske već je osnovala nekoliko centara za obrazovanje djelatnika na CNC strojevima u Zagrebu, Sarajevu, Mostaru, Ludbregu, na području jugoistočne Europe te je zainteresirana pomoći znanjem, iskustvom i financijski u izgradnji i operativnom vođenju novog centra u Varaždinu. Također, Varaždin vide kao potencijalnu lokaciju gdje bi izmjestio dio svoje proizvodnje lasera.

- Varaždin im je bitan zato što ovdje mogu dobiti kadar koji im treba: srednjoškolski i visoke stručne spreme jer ovdje imamo i fakultete. Prepoznali su u Gradu Varaždinu ozbiljnog partnera jer naša politika ide upravo u tom smjeru: investitorima osigurati administrativnu i organizacijsku podršku za ulaganja, povezati interesne skupine poput škola s gospodarstvenicima, usmjeravati mlade u zanimanja budućnosti čime im osiguravamo veće plaće, iskoristiti u cijelom procesu mogućnosti našeg Tech parka. Stoga je tema za razgovor bilo mnogo i na idući sastanak neophodno je u cijeli proces uključiti i Varaždinsku županiju – rekao je Bosilj.

Komentari