Svjetski dan turizma u znaku kulture i turističkih inovacija

Objavljeno: 05.09.2011. 15:51

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Svjetski dan turizma, koji se svake godine obilježava 27. rujna, ove je godine u znaku teme "Turizam povezuje kulture". Središnja proslava održati će se u Hrvatskoj gospodarskoj komori izražavanjem ključnih gospodarskih poruka i dodjelom prestižnih godišnjih nagrada za vodeće turističke inovacije, piše profitiraj.

"Turizam povezuje kulture" naglašava snažnu ulogu turizma u izgradnji međunarodnog razumijevanja i uzajamnog poštovanja. Sa gotovo 940 milijuna turista, preko međunarodnih granica u 2010. godini, nikada povezanost među narodima i kulturama nije bila veća. Ova tema ključna je za razbijanje prepreka između različitih kultura i njegovanja tolerancije, poštovanja i uzajamnog razumijevanja.

Promicanje i razvoj turizma s ciljem doprinosa gospodarskom razvoju, međunarodnom razumijevanju, miru, prosperitetu i opće poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda ključne su smjernice ovogodišnje proslave Svjetskog dana turizam. Svaki narod i svako mjesto posjeduje jedinstvenu kulturu. Doživjeti različite načine života, otkrivajući nove vrste hrane i običaja te posjetiti kulturne znamenitosti postali su vodeći motori za putovanja, a kao rezultat toga, ključni izvor prihoda i stvaranje novih radnih mjesta, osobito za zemlje u razvoju.

Projekt CBTour

Ipak, rast turizma donosi ozbiljne odgovornosti kako bi se smanjili potencijalno negativni utjecaji na kulturna dobra i baštinu. Turizam je gospodarska grana koja se temelji na interakciji među ljudima, razmjeni i dijalogu.

Osim izražavanjem ključnih gospodarskih poruka, od strane predstavnika političkog, gospodarskog, kulturnog i javnog života, ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana turizma biti će, drugu godinu za redom, popraćeno svečanom dodjelom prestižnih godišnjih nagrada za vodeće turističke inovacije. Kroz nacionalni projekt “CBTour – Croatian Business Tourism” u ukupno 9 kategorija za pravne osobe i 3 kategorije za studente nagrade će biti dodijeljene projektima i programima s izrazitom razinom inovativnosti. "Projekt CBTour" jedinstveni je Europski projekt osnaživanja, promicanja i popularizacije inovacija u turizmu.

- Svjetski dan turizma je prilika za promišljanje o važnosti turizma za globalnu dobrobit. Obilježavanjem ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma namjera nam je ukazati na važnost promocije interkulturalnog dijaloga te osigurati da hrvatski poslovni subjekti sudjeluju i imaju korist od razvoja turizma, a to će posebno biti naglašeno kroz isticanje vodećih inovacijskih projekata. Radujemo se ovogodišnjoj proslavi Svjetskog dana turizma te posebno njegovom ishodu prema krajnjim korisnicima,– izjavo je Tomislav Marjanović, voditelj projekta “CBTour” i predsjednik Društva inovatora Sigma.

izvor: profitiraj.hr

Komentari