T7 VIS dogovorio višemilijunske izvozne poslove

Objavljeno: 01.02.2011. 08:39

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Od kraja 2008. u krizi u tekstilnoj industriji u RH izgubljeno je 4020 radnih mjesta, a taj bi pad bio i veći da nije bilo potpora resornog ministarstva, tvrdi Mirjana Gambiroža-Jukić iz HGK.

Iako će se, prema procjenama iz HGK, i u 2011. nastaviti stečajevi i pad broja zaposlenih u tekstilnoj industriji, prvenstveno zbog oštre konkurencije na tržištu, da nije baš sve u toj branši crno, potvrđuje uspjeh T7 VIS-a na najvećoj svjetskoj sajamskoj manifestaciji tekstila za domaćinstvo Heimtextil u Frankfurtu, gdje su se u organizaciji HGK predstavljali i osječki Tekstil Lio i čakovečki Čateks.

Tvrtka, koja je lani kupila Pamučnu industriju Duga Resa za 30,8 milijuna kuna, na sajmu je obnovila kontakte gotovo sa svim bivšim kupcima Pamučne industrije te s njima, ali i novim kupcima dogovorila više desetaka milijuna kuna vrijedne poslove, što je najbolja potvrda da imaju vrhunske proizvode, tvrdi članica uprave Jasmina Prokop Tomić. Prve pošiljke za SAD već su krenule, a pregovara se, doznajemo, i s kupcima iz Francuske, Švicarske, Nizozemske... Kupnjom Pamučne industrije tvrtka je osnažila i diverzificirala proizvodni program u smjeru promo-tekstila i opskrbe u kanalu HoReCa.

– Izdižemo se i ispred azijskih proizvođača i konkurenata kvalitetom i umješnošću stvaranja poslovnih odnosa s Europom, tako da nas u 2011. očekuje znatan rast u izvoznom dijelu – kazala je Prokop Tomić, ističući kako, kad dođe oluja, neki grade zidove, a neki vjetrenjače. T7 VIS od onih je, tvrdi, koji grade vjetrenjače jer su sve moguće tržišne nepogodnosti u njima izazvale potrebu za traženjem novih rješenja i za prilagodbom novonastalim tržišnim uvjetima.

Bez inovacija, razvoja tvrtke, širenja i prosperiteta, nemoguće je opstati,  rekla je ističući kako se u idućem razdoblju u skladu s dugoročnom strategijom tvrtke planira nastavak ulaganja u revitalizaciju i modernizaciju proizvodnje, istraživanje i osvajanje novih tržišta, edukaciju i stručno usavršavanje kadrova te inovaciju i razvoj. Na upit je li i u T7 VIS-u prosječna neto plaća od 2776 kuna u odjevnoj, odnosno 3315 kuna, Prokop Tomić kazala je da je na nekim razinama i viša.

Naime, prosječna neto plaća po satu rada u tekstilnoj industriji iznosi svega 18,43 kune, a u odjevnoj 16,22 kune što je gotovo najniža cijena rada unutar prerađivačke industrije (podaci HGK za listopad 2010.).

– Od kraja 2008. u krizi u tekstilnoj industriji u RH izgubljeno je 4020 radnih mjesta, a taj bi pad bio i veći da nije bilo potpora resornog ministarstva. Potpore ovoj grani industrije dodjeljuju se od 2005., a ukupno dodijeljen iznos poticaja od 2005. do 2010. iznosio je 340 milijuna kuna, uključujući i kožarsko-prerađivačku industriju – kazala je jučer Mirjana Gambiroža-Jukić, tajnica Udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK.

Industrija tekstila i odjeće ubraja se, naime, među najglobaliziranije industrije na svijetu, a hrvatska industrija u toj branši tradicionalno je izložena tržišnim uvjetima poslovanja te je zbog oštre cjenovne konkurencije upitna njezina profitabilnost, istaknula je Gambiroža-Jukić, napominjući kako je Hrvatska do 2000. bila konkurentan, poželjan i uspješan partner mnogih svjetskih poznatih tekstilnih i odjevnih proizvođača i trgovaca s pozitivnom vanjskotrgovinskom bilancom.

Slijedi stagnacija, a danas je ta industrija, koja je nekada bila na drugom mjestu po izvozu, nakon brodogradnje, u izuzetno teškom stanju. Slijedom smanjene prodaje, u 2011. se očekuje i dalje smanjenje proizvodnje vlastitih proizvoda tekstilaca. No, Zlatna igla Siscia, Estare Culto, Varteks, Galeb, Pletix, Jadran, Kotka, Arena i T7 Vis, još uvijek imaju prepoznatljive brendove na hrvatskom tržištu, kazala je Gambiroža-Jukić.

Komentari