O JPP-u se još ne razmišlja

Tehnološki park II dobio građevinsku dozvolu, do početka radova treba naći 400 milijuna kuna

Objavljeno: 15.04.2016. 12:17

Zadnja izmjena: 15.04.2016. 12:29

Foto: Josip Novak

Nakon završetka izgradnje Tehnološkog parka Varaždin II, 2020. godine u novim prostorima trebalo bi se otvoriti 1.000 radnih mjesta za visokoobrazovane kadrove, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije povodom dobivanja građevinske dozvole za TPV - Centar kompetencije za obnovljive izvore energije (TPV-CKOIE)...

Izrada projektne dokumentacije za Tehnološki park Varaždin sufinanciran je od strane Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, te državnog proračuna u ukupnom iznosu od 15,4 milijuna kuna, naglasio je Josip Borak, direktor TPV-a.

- Ukupna vrijednost projekta iznosi 15.6 milijuna kuna, a razlika se financirala iz vlastitih izvora. Projekt je započet 2014. godine i traje do 18. travnja ove godine do kada mora biti završen i izvedbeni projekt – rekao je Borak, dodavši kako je TPV od Grada Varaždina dobio pravo gradnje objekata na 50 godina.

Napomenuo je kako se o predstojećim natječajima vode razgovori s Ministarstvom obrazovanja koje je Tehnološki park Varaždin II stavilo na indikativnu listu, te da “u ovom trenutku nitko još ne razmišlja o njegovoj izgradnji po modelu JPP-a“.     

Prostora za 200 startup tvrtki

Inače, procjenjuje se kako će ukupna investicija izgradnje i uređenja TPV-CKOIE na lokaciji kod “Solvisa“ i u Brezju stajati oko 50 milijuna eura.

- U novim zgradama tehnološkog parka bit će smješteno od 150 do 200 startup tvrtki koje brzo narastu i u konačnici zapošljavaju do stotinjak djelatnika. Trenutno je prostor u zgradi TP 1 prebukiran i na slobodne prostore čeka šest tvrtki – rekao je  Karlo Kukec, voditelj projekta.

Na njega se nadovezao varaždinski gradonačelnik Goran Habuš rekavši da je izgradnja Tehnološkog parka najveći projekt Grada Varaždina.

- Svi zajedno učinit ćemo sve da projekt uspije i da se prvi korisnici u prostore usele kroz četiri godine. Od dobivenih 15,4 milijuna kuna iz fondova EU, Grad je samo za komunalnu naknadu prihodovao 5 milijuna kuna. Svi koji su se dosad angažirali na prvoj fazi projekta odradili su veliki posao za projekt čija će okosnica biti studenti, stanari tehnološkog parka – zaključio je Habuš.

Komentari