Tehnološki park: Osnova za grad novih tehnologija

Objavljeno: 12.04.2011. 08:30

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Imate odličnu ideju, a ne usudite se preuzeti poslovni rizik da je realizirate? Pravo mjesto za vas, pogotovo ako je vaša ideja vezana uz ICT, je varaždinski Tehnološki park.

Vaša ideja će tamo proći „kroz sito i rešeto“ i ako je zaista dobra, Tehnološki park pružit će vam infrastrukturnu, logističku, financijsku i svaku drugu potporu koja je potrebna da bi se vaša ideja realizirala.

- Naša ideja bila je omogućiti mladim poduzetnicima koji se bave ICT tehnologijama da realiziraju svoje ideje i mogu reći da smo uspjeli ostvariti svoj cilj. Neke tvrtke kojima smo 2007. godine, kao „start up“ tvrtkama, dali „krov nad glavom“ i naše konzultantske usluge već su se dokazale kao uspješne na tržištu – priča direktor Tehnološkog parka Andrija Petrović.

On je bio i jedan od inicijatora osnivanja Tehnološkog parka prije sedam godina. Njegova ideja u punom smislu zaživjela je 2007. godine kad je grad Varaždin Tehnološkom parku dao na korištenje staru zgradu u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu. Od tada je kroz varaždinski Tehnološki park prošlo 40 ICT start up tvrtki i otvoreno 200 novih radnih mjesta.

- No, to nama nije dovoljno. Tehnološki park još nije ispunio svoj cilj. Namjeravamo se širiti i mladim poduzetnicima omogućiti još više prostora za razvoj. Grad Varaždin želi postati grad novih tehnologija, a Tehnološki park je važan dio tog projekta – naglašava Petrović.

Jedan od „stanara“ Tehnološkog parka je i 29-godišnji Zvonimir Dimovski. Mladić rodom iz Karlovca prije desetak godina stigao je u Varaždin kako bi studirao na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike. Nakon studija nije se vratio u svoj rodni grad nego je odlučio ostati u Varaždinu.

- Tehnološki park je bio važan čimbenik u mojoj odluci da ostanem ovdje. Ovdje sam dobio priliku kakva se inače pruža samo u inozemstvu, a to je da realiziram svoju poslovnu ideju uz minimalni rizik. Znate, mladom čovjeku u Hrvatskoj se jako teško odlučiti na osnivanje tvrtke jer je to preveliki rizik. I zato smatram da je Tehnološki park sjajna ideja. Ovdje dobijam zaista sve što mi je potrebno, od jeftinog radnog prostora i ostale infrastrukture do konzultantskih usluga koje bi inače morao skupo platiti. Osim toga, pomažu mi kod prijavljivanja ideja i projekata na domaće i europske fondove i na taj način mi zapravo omogućuju i financiranje – naglašava Dimovski.

Njegova tvrtka Mediatrend bavi se kolaboracijskim sustavima, izradom web portala i stranica te aplikacija i softwarea za mobilne uređaje. Zanimljivo je da njegova mala tvrtka više od 90% proizvoda izvozi na strana tržišta. Surađuju s nekoliko UN-ovih organizacija za koje su izrađivali različite software, aplikacije i servise. U protekle dvije godine, Dimovski je zaposlio dvoje ljudi, a u budućnosti namjerava nastaviti sa zapošljavanjem.

- Moje planove malo je poremetila gospodarska kriza jer su investicije u ICT tehnologije jednostavno stale, ali ne bojim se za budućnost. Prije nekoliko mjeseci jedna naša ideja dobila je potporu BICRO-a i Svjetske banke. Ne bih još o tome o čemu se radi, ali ako naša ideja uspije Tehnološki će se park moći pohvaliti da je imao još jednu uspješnu inkubaciju, a za nas i našu ideju će se čuti u svijetu – ističe Dimovski.

U Tehnološkom parku trenutno se nalazi 25 tvrtki. Od toga je 11 tvrtki u inkubaciji, 11 pod komercijalnim uvjetima, te 3 potporne institucije. Direktor Tehnološkog parka Andrija Petrović posebno je ponosan na činjenicu da je park samoodrživ, odnosno da se može sam financirati.

- U Tehnološkom parku Varaždin do danas je stvoreno preko 200 novih radnih mjesta, a financijski pokazatelji stanara dokaz su da je ulaganje u Tehnološki park Varaždin vrlo isplativa investicija. Ukupni prihod stanara u samo nekoliko godina porastao je za preko 8 milijuna kuna – s ponosom naglašava Petrović.


Komentari