Todorić osobno predao najbolju ponudu za 23,34% Mercatora

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 10.03.2011. 22:19

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Agrokor je za dionicu Mercatora ponudio 195 eura, 25 više od Mid Europa Partnersa i 30 eura više od Warburg Pincusa.

Agrokor Ivice Todorića ponudio je najvišu cijenu za 23,34 posto dionica slovenskog Mercatora koje prodaje Pivovarna Laško, objavili su danas slovenski mediji. Pivovarna Laško službeno je potvrdila da su ponude za Mercator dali Agrokor te investicijski fondovi Mid Europa Partners i Warburg Pincus.

– Agrokor je dao profesionalnu ponudu za Mercator, a o svemu drugome informacije može dati samo ponuditelj – kazala je Anja Linić, glasnogovornica Agrokora.

Slovenski mediji, pozivajući se na povjerljive izvore, ističu kako je Agrokorovu ponudu osobno predao Ivica Todorić i da je za dionicu ponudio 195 eura, 25 više od Mid Europa Partnersa i 30 eura više od Warburg Pincusa. Kao “pomagač” Agrokoru u lovu na Mercator spominje se rovinjska Adris grupa.

– Možemo tek reći da Adris grupa podržava želju Agrokora da uđe u vlasništvo Mercatora, to više što je riječ o tvrtkama s kojima Adris grupa ima dobre poslovne odnose. Smatramo to korisnim poslovnim potezom i za Agrokor i za Mercator te će dati dodatnu vrijednost i jednoj i drugoj kompaniji. Uvjereni smo da će takvo strateško povezivanje vodećih prodajnih lanaca u regiji prepoznati potrošači i najšira javnost – komentirali su u Adrisu.

Iz Mercatora su popodne javili da su zbog Agrokorove ponude otkazali susret njihova direktora Žige Debeljaka i Ivice Todorića koji je bio zakazan za sutra u Zagrebu.

– S obzirom da je Agrokor predao ponudu za kupnju udjela u Mercatoru kojeg drži Pivovarna Laško, koji ponuditelju daje važna upravljačka prava, u ovom trenutku ne vidimo osnove za početak razgovora o strateškoj inicijativi, koju smo Agrokoru uputili 2. ožujka – ističu u Mercatoru.

Od pregovora odustaju jer se njihova inicijativa temeljila na strateškom fokusiranju jedne kompanije na trgovačku djelatnost (Mercator), a druge na proizvodnu (Agrokor). To bi se trebalo provesti bez upravljačke integracije dvije djelatnosti, odnosno bez istaknutijeg vertikalnog kapitalnog povezivanja.

– Ponuda Agrokora za kupnju 23,34-postotnog udjela u Mercatoru, u suprotnosti je s tim planom zbog čega je onemogućen početak razgovora i skladu s našom inicijativom – dodaje se u priopćenju.

Komentari