TOP 5 glavnih gospodarskih trendova koji su obilježili 2015. godinu

Boutique Hotel Park, Varaždin

Objavljeno: 28.12.2015. 16:40

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Siniša Sović

Ova godina, pa time i poslovna, bliži se kraju. I dok tvrtke žurno pripremaju financijske izvještaje, statističari tek računaju podatke koji će nam dati jasnu sliku gospodarstva. Ipak, izdvojili smo pet trendova koji su obilježili 2015. godinu u Varaždinskoj županiji... 

1. Izlazak iz krize/recesije

Hrvatska je 2015. godine iza sebe ostavila agoniju pada BDP-a, kumulativno za 12%. Ove je godine skromno rastao, da bi u trećem tromjesečju bio veći za 2.8% u odnosu na prošlu godinu. To se pripisuje rastu osobne potrošnje, izvoza, ali i zbog rekordne turističke sezone (očekuje se oko 8 milijardi eura prihoda, više od rekordne 2008. kad je ostvareno 7 i pol milijardi).

Rast BDP-a, kako su potvrdili poduzetnici, osjetio se u poslovanju što zasigurno vrijedi i za naše tvrtke, pogotovo one koje su izvozno orijentirane. Ipak, "obični ljudi" nisu osjetili taj rast što se tiče životnog standarda pa se slobodno može zaključiti da je izlazak iz krize za građane Varaždinske županije trenutno samo brojka na papiru. 

2. Rast osobne potrošnje 

Vezano uz prethodno, ako je osobna potrošnja na godišnjoj razini u prosjeku bila 1%, to bi značilo da je stanovnik Varaždinske županije s prosječnom plaćom od 3824 kuna potrošio samo 38 kuna više nego lani. Ipak, za razliku od prethodnih godina u kojima je svake godine padala, potrošnja je barem minimalno narasla. 

3. Povratak investicija u velikom stilu 

Riječ je o trendu koji je napokon zaživio i u županiji. Pojedini projekti, poput otvaranja boutique hotela Park, izazvali su pažnju ministara i cijele Hrvatske. Ne samo što je vrijednost projekta 32 milijuna kuna, već je 12 milijuna kuna uspješno "potegnuto" od strane Europske unije. Hotel je, također, usmjeren na diferenciranu ponudu i drukčiji doživljaj što se lako može uočiti već samim pogledom na njegov dizajn.

Isto tako, gradovi i općine konačno su se počeli (pozitivno) nadmetati u tome tko će imati više investicija pa njihovi proračunu uključuju stotine realiziranih i budućih projekata. 

4. Pad (registrirane) nezaposlenosti 

Krajem studenog 2015. godine u HZZ-u službeno je evidentirana 6791 nezaposlena osoba na području Varaždinske županije. Premda se broj nezaposlenih smanjio za 0,4% ili 30 osoba u usporedbi sa studenim prošle godine, ovog je mjeseca evidentirano 806 novih nezaposlenih osoba.

U posljednje tri godine nezaposlenost je padala po prosječnoj stopi od 2.8%. Iako je to daleko od razine koju smo imali 2008. godine, očito je da nekakav pomak ipak postoji. 

5. Teška godina za poduzetnike

Budući da rast BDP i "oporavak" nisu mnogo utjecali na većinu naših poduzetnika, vidljivo je da je 2015. godina bila još jedna teška godina. Ipak, sva poduzeća Varaždinske županije zajedno ostvarila dobit od 241.7 milijuna kuna te je 3.033 poduzetnika zapošljavalo 36.666 radnika što je za 4,9% više u odnosu na prethodnu godinu. I za ovu godinu očekuje se porast zaposlenih koje zapošljavaju poduzetnici od najmanje 4%. 

Komentari