Trošimo četverostruko više energije nego EU

Objavljeno: 21.09.2011. 13:26

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: drguerry.com

U cijeloj jugoistočnoj Europi energetska učinkovitost u svim sektorima vrlo je niska, ne iskorištavaju se obnovljivi izvori energije, zaštita okoliša je loša, a korupcija stalno prijeti. Sve te teme zanemaruje i obrazovanje, zaključci su najnovije studije o stanju energetike na Balkanu, piše tportal.

Istraživanje provedeno u Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Srbiji i Makedoniji pokazalo je da je za proizvodnju jedinice BDP-a u tim zemljama potrebno 1,7 do 3,9 puta više energije u odnosu na prosjek EU.

Dr. sc. Maja Božičević-Vrhovčak, predsjednica udruge DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja), zadužene za provedbu istraživanja u Hrvatskoj, kaže kako naša zemlja u nekim primjerima prednjači pred ostalim zemljama obuhvaćenim studijom.

- Imamo propise po kojima ljudi mogu steći status povlaštenog proizvođača električne energije. Koliko god komplicirana ta procedura bila u usporedbi s EU, ipak je imamo za razliku od drugih zemalja u regiji - navela je Božićević-Vrhovčak.

Kao pozitivan slučaj u studiji navedena je energetska politika Ivanić Grada, a negativan zagađenje zraka u Sisku emisijama Inine rafinerije nafte.

- Kao posljedica emisija plinova štetnih po ljudsko zdravlje, Sisak je vodeći grad u Hrvatskoj po učestalosti smrtnosti od bolesti dišnih putova i kroničnih bolesti donjeg dišnog sustava - upozorava Božičević-Vrhovčak.

Studija također navodi kako Ivanić Grad provodi proaktivnu energetsku politiku usmjerenu na poboljšanje energetske efikasnosti, smanjenje štetnih emisija i povećanje svijesti građana o važnosti efikasne upotrebe energije u domovima.

- Primjerice, grad podupire gradnju niskoenergetskih kuća u selu Poljana smanjenjem komunalnog doprinosa za 20 posto - objašnjava Božičević-Vrhovčak.

Između ostaloga, studija predlaže i da vlade zajedno sa državnim institucijama u regiji poboljšaju transparentnost i pristup pravosuđu u energetskom planiranju i privatizaciji te usmjere politike i proračunske prioritete na smanjenje gubitaka i povećanje učinkovitosti u čitavom energetskom sustavu. Naglašava se da vlade moraju osigurati mjere koje će građanima pomoći u smanjenju utjecaja rastućih cijena energije.

Više na: tportal.hr

Komentari