Dobra statistika

Varaždinska županija među četiri najbolje po rastu broja turista

Objavljeno: 15.09.2023. 08:41

Zadnja izmjena: 15.09.2023. 08:42

Varaždinska županija po rastu broja turista u prvih osam mjeseci za gotovo 17 posto među četiri je najbolje županije u Hrvatskoj, dok je po rastu noćenja od gotovo 18 posto među pet najboljih.

Po podacima Hrvatske turističke zajednice, temeljem sustava e-visitor u prvih osam ovogodišnjih mjeseci našu županiju posjetilo je 72.354 turista, 
što je gotovo 16,75 posto više nego lani. Ostvarili su pritom 174.266 turističkih noćenja ili 17,68 posto više.

Po stopi rasta broja turista u tome razdoblju među četiri smo najbolje županije, a po rastu njihovih noćenja među pet najboljih. Naime, veći rast broja turista od Varaždinske ostvarile su samo Vukovarsko-srijemska, za 37,36 posto, Bjelovarsko-bilogorska, za 35,63 posto te Brodsko-posavska, za 19,81 posto. No, u apsolutnom izrazu, Varaždinska je imala veći broj turističkih dolazaka od njih.

Istodobno, naša županija je po rastu broja ostvarenih noćenja na petom mjestu - ispred nje su Koprivničko-križevačka s rastom broja noćenja za gotovo 39 posto, potom Vukovarsko-srijemska i Bjelovarsko-bilogorska, s rastom broja noćenja za više od 32 posto te Brodsko-posavska, s rastom od 31 posto,

Jadranske županije bilježe manje stope porata broja turista i noćenja, no naravno, u apsolutnom iznosu broj turista koji posjećuje taj dio naše zemlje daleko je iznad onoga što bilježi kontinentalni dio zemlje. Ipak, tako snažan rast turističkih brojaka na kontinentu, po čemu se i Varaždinska županija ističe, govori da potencijal za rast prihoda od turizma nije još ni približno iskorišten.

Odličan kolovoz

Samo u kolovozu našu županiju posjetilo je 16.297 turista, gotovo 6 posto više nego lani, koji su ostvarili 42.904 noćenja ili gotovo 7 posto više. Rastu turističkih brojaka u odnosu na prošlu godinu svakako je doprinijela i vrlo velika posjećenost ovogodišnjeg Špancirfesta.

Komentari