U Čakovcu se rade novi vagoni za prijevoz kontejnera

Objavljeno: 01.03.2011. 14:39

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Andrej Švoger / CROPIX

Hrvatske željeznice od danas su u posjedu novih vagona za prijevoz kontejnera tipa LGS-Z. Riječ je o hrvatskom proizvodu koji je nastao u suradnji tvrtki Remont i proizvodnja željezničkih vozila Slavonski Brod i Radionice željezničkih vozila Čakovec.

2-osovinski plato vagoni predstavljeni su u Čakovcu gdje je državni tajnik za željeznički promet Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Danijel Mileta predsjedniku Uprave HŽ Holdinga Zlatku Rogožaru predao rješenje Ministarstva kojim se odobrava upotreba tih vagona.

Riječ je inače o starim i tržišno nekonkurentnim vagonima HŽ-a koji su bili u lošem stanju. Ti su vagoni rekonstruirani i osposobljeni za prijevoz kontejnera s robom. Za sada je obnovljeno dvadesetak takvih vagona, a u narednom razdbolju na isti bi način trebalo biti rekonstruirano još 60-ak vagona.

Rekonstrukcija jednog vagona je oko 200 tisuća kuna, no u tvrtki RŽV Čakovec ističu da je cijena novog vagona istog tipa viša za stotinjak tisuća kuna tako da su Hrvatske željeznice rekonstrukcijom i uštedjele znatni novčani iznos.

Vagoni za prijevoz kontejnera su inače iznimno potrebni na tržištu budući da je željeznički prijevoz kontejnera u stalnom porastu već godinama. U HŽ-u ističu da je 2010. godine takav vid prometa porastao za 4 posto u odnosu na godinu prije.

Predsjednik Uprave HŽ Holdinga Zlatko Rogožar naglasio je da je HŽ u sklopu ovog projekta dobio iznimno kvalitetan proizvod koji može konkurirati i na stranim tržištima. Istaknuo je tako da je HŽ pred dobivanjem posla vrijednog oko 2 milijuna eura za rekonstrukciju starih vagona u susjednim zemljama.


FOTO: Andrej Švoger / CROPIX





Komentari