Projekt sortiranja otpada

U Gradskoj vijećnici potpisan sporazum o sortirnici

Piše: Elena Sovar

Objavljeno: 25.06.2020. 13:40

Zadnja izmjena: 25.06.2020. 14:19

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina u četvrtak je održano potpisivanje Sporazuma o korištenju postrojenja i Sporazuma o sufinanciranju izgradnje i opremanja postrojenja za sortiranje otpada koji će omogućiti suradnju čak 22 jedinice lokalne samouprave s područja županije na tom važnom komunalnom i ekološkom projektu.

Nositelj projekta ukupne vrijednosti gotovo 50,5 milijuna kuna je Grad Varaždin, a voditelj projekta Zlatan Avar, zamjenik varaždinskog gradonačelnika je tom prilikom istaknuo

-Mi 29. lipnja službeno predajemo prijavu za projekt sortirnice. Projekt je pokrenula Čistoća, ali su u međuvremenu promijenjeni uvjeti natječaja pa su sada prijavitelji projekta jedinice lokalne samouprave. Za svaku jedinicu posebno je to neisplativo pa je logično da idemo svi zajedno kako bismo popunili kapacitete reciklabilnog otpada od 7 tisuća tona godišnje. Prema podacima Čistoće iz 2019. godine, već sada imamo te potrebne količine otpada koji se može reciklirati. - kazao je Avar.

Kako je naveo Miljenko Ernoić, ravnatelj agencije Sjever DAN, Republika Hrvatska se obvezala 2022. godine imati 60 posto odvojenog, prikupljenog otpada koji se više ne odlaže na odlagališta. Varaždinska sortirnica, kako je predviđeno projektom sljedećih 30 godina, imat će kapacitet 7 tisuća tona godišnje ambalažnog otpada prikupljenog od domaćinstava i poslovnih subjekata. Ukupna vrijednost projekta je 50.428.000,00 kuna, a očekivani povrat sredstava iz fondova Europske unije je visokih 85 posto, ili nešto više od 42 milijuna kuna. Sredstva u iznosu 7,5 milijuna kuna će osigurati jedinice lokalne samouprave koje su pristupile sporazumu, svaka u odnosu na broj stanovnika od ukupno 136 tisuća žitelja koji prebivaju na tom području. Sortirnica se planira izgraditi na lokaciji Motičnjak uz postojeće reciklažno dvorište.

Komentari