U Hrvatskoj na dan 20 novih tvrtki pod blokadom

Objavljeno: 24.01.2011. 08:36

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

U dvije godine iznos neplaćenih obveza tvrtki porastao je sa 14,5 na 29 milijardi kuna!

Broj tvrtki koje su blokirali vjerovnici skočio je sa 20 na 33 tisuće, a Vlada još tvrdi da su milijarde dugova stvorile fikus- tvrtke bez imovine i zaposlenih!

Premijerka J. Kosor obećala je ovaj tjedan da će se razračunati s takvima te da su stvoreni “svi preduvjeti za pokretanje stečajeva u skraćenom postupku”. Dosadašnjim tempom slanja dužnika u stečaj za to će joj trebati 90 godina.

– Problem je ozbiljan i velik, poslodavci očekuju od Vlade da uvede reda – kaže Bernard Jakelić iz HUP-a. Poduzetnici znaju da masovna nelikvidnost nije nastala zbog lakovjernosti menadžera i vlasnika tvrtki, jer rade s nepouzdanim i neprovjerenim partnerima, već zbog krize, ali i toga da država tolerira neplaćanje. Blokirane tvrtke zapošljavaju 45 tisuća radnika, a obrtnici 25 tisuća.

– Aktualna ekonomska kriza samo produbljuje loše odnose na tržištu koji proizlaze iz nefunkcioniranja pravne države. Država tolerira da se ne realizira osnova tržišne ekonomije, a to je plaćeni rad. Isto se dogodilo i 1999., posljednje recesijske godine – komentira Jasna Belošević-Matić, glavna ekonomistica HGK.

Lani se broj tvrtki pod blokadom povećao približno 7 tisuća, a u isto vrijeme otvoreno je 395 stečajeva. Proizlazi da se svakog dana pojavljivalo 20 novih insolventnih tvrtki, a samo je jedna dnevno odlazila u stečaj. Tim tempom, Hrvatskoj bi trebalo 90 godina da stečajem raspetlja zamršene dužničko-vjerovničke odnose.

Kaos stvara država

– Pravo je pitanje zašto sustav i dalje dopušta poslovanje tvrtki koje ne plaćaju poreze i doprinose i ne isplaćuju plaće, a ne pokreću stečaj, što bi trebale po sili zakona? Logična je pretpostavka da veliki igrači i u gospodarskom i političkom smislu na malom hrvatskom tržištu, koji po mnogo čemu imaju gotovo monopolistički položaj, određuju i moralnu razinu ekonomskih odnosa. Ako ih funkcionalna pravna država ne korigira, nastaje kaos u kojem svi duguju i potražuju, a gospodarstvo je nekonkurentno, neučinkovito i spororastuće – dodaje J. Belošević-Matić.

Nevenka Baran, glasnogovornica Visokoga trgovačkog suda, kaže da se pred trgovačkim sudovima vodi 769 stečajnih postupaka. Tijekom 2009. otvoreno je 498 stečajeva, a lani 394! Broj pokrenutih stečajeva ovisi, kaže, o složenosti postupka utvrđivanja stečajnih razloga. Do kraja rujna 2010. primili su 994 prijedloga za otvaranje stečaja – 38% više nego cijele 2009. kad su dobili 717 prijedloga.

Komentari