U Jalkovcu gradnja jednog od 89 golf-terena u Hrvatskoj

Objavljeno: 05.07.2012. 12:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: nederlandgolfland.nl

Ministarstvo turizma zatražit će hitne izmjene Zakona o gradnji, a potom će razmotriti isplativost već odabranih lokacija za gradnju golf-terena koje su u prostornim planovima. Prostorni planovi predviđaju gradnju 89 golfskih igrališta, a na predviđenom terenu Jalkovec u Varaždinskoj županiji, posebno se navodi da se ne planira gradnja smještajnih kapaciteta.

Turisti koji putuju zbog golfa u pravilu igraju na pet-šest terena, a od jednoga do drugog terena spremni su putovati do 45 minuta. Zbog toga Hrvatska ne može postati golf-destinacija jer ima tek nekoliko terena, piše Poslovni.hr.

- Za početak se zato treba sagraditi njih dvadesetak, a prioritet će imati tereni koji su planirani na zemljištu u vlasništvu države ili lokalne zajednice, kako bi se ubrzala procedura otkupa zemljišta – pojasnio za Poslovni dnevnik ministar turizma Veljko Ostojić.

Inače, prostorni planovi predviđaju gradnju 89 golfskih igrališta, a prednjače Istarska i Zadarska županija.

Naime, prema podacima iz prostornih planova koje je prikupio Savjet prostornog uređenja RH, u Hrvatskoj je planirana gradnja 55 igrališta u jadranskim županijama i 34 u kontinentalnim županijama.

Najveći broj terena planiran je u Istarskoj (23), Zadarskoj (15) i Zagrebačkoj županiji (10), po jedno igralište planiraju Šibensko-kninska, Virovitičko-podravska i Sisačko-moslavačka županija te Grad Zagreb.

Za najveći broj planiranih golfskih igrališta ne postoje podaci o površini i broju polja, pa se pretpostavlja da su to igrališta od 18 ili 27 polja. Jedan je teren planiran na devastiranom području sanacija šljunčare, na Jelenju u Primorsko-goranskoj županiji, a na predviđenom terenu Jalkovec u Varaždinskoj županiji posebno se navodi da se ne planira gradnja smještajnih kapaciteta.

U Istri se gradnja smještajnih kapaciteta planira na 13 od 23 golfska igrališta.

Komentari