U Maruševcu održan partnerski odbor LAG-a Sjeverozapad

Objavljeno: 27.10.2011. 11:21

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Dražen Hočuršćak

LAG Sjeverozapad održao je još jednu sjednicu partnerskog odbora. Ovog puta u Maruševcu i to za predstavnike jedinica lokalne samouprave s područja gradova Lepoglave i Ivanca te općina Bednje, Maruševca, Donje Voće i Klenovnika.

Ucilju izrade Strategije razvoja LAG-a Sjeverozapad, kojeg uz navedene gradove i općine čine i općine Petrijanec, Cestica, Vinica, Vidovec i Sračinec, održavaju se partnerski odbori za gospodarstvenike, civilno društvo i jedinice lokalne samouprave.

Sudjelujući u njihovom radu  predstavnici navedenih skupina upoznaju se s djelovanjem LAG-a, utvrđuju smjernice daljnjeg razvoja te prijavljuju projektne ideje koje će uči u Strategiju razvoja, dokumenta neophodnog za kandidiranje projekta prema europskim i domaćim fondovima, a sve s ciljem osiguravanja sredstava potrebnih za njihovu realizaciju.

- U sklopu same izrade Strategije imat ćemo 19 partnerskih odbora. Od toga je 18 partnerskih odbora za civilno društvo, jedinice lokalne samouprave i gospodarstvenike gdje oni sami daju svoje projektne ideje te revidiraju osnovnu analizu stanja u svojim gradovima i općinama na osnovu čega daju svoje vizije i mišljenja o prioritetima i ciljevima razvoja. To znači da dokument koji ćemo na kraju dobiti nije radila tvrtka ili jedna osoba već velika skupina ljudi koji su u njega ugradili svoja mišljenja, znanja i ekspertize.- pojasnio je Emil Tkalec, tajnik LAG-a Sjeverozapad

Dosad je održano ukupno četiri partnerska odbora, po dva za gospodarstvenike i za civilno društvo. Njihovo održavanje rezultiralo je s dosad 48 projektnih prijedloga na temelju kojih će se definirati vizija razvoja LAG-a. Istaknuo je to i predsjednik LAG-a Sjeverozapad, lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

- Cilj nam je definirati zajedničku Strategiju koja će objediniti zajedničke interese članica LAG-a. Ujedno, regionalno udruženi imamo veće šanse za dobivanje novčane potpore za kandidirane projekte. Kod donošenja vizije razvoja LAG-a Sjeverozapad, željeli bi smo prostor LAG-a definirati kao prostor ugodan za boravak, kako onima koji na tom prostoru žive tako i onima koji će na našem prostoru boraviti kao turisti.

Regionalnim udruživanjem u Lokalnu akcijsku grupu i sljedeći LEADER pristup na kojem LAG počiva, a koji je s ciljem aktivnog uključivanja ruralnih zajednica u kreiranju vlastite budućnosti pokrenut od strane Europske unije, članice LAG-a Sjeverozapad stvorile su preduvjete za razvoj koji će biti potpomognut i sredstvima iz europskih fondova.

Potvrdio je to i načelnik općine Maruševec, Ivan Šagi, domaćin održavanja ovog partnerskog odbora.

- Shvatili smo da jedino na takav način, slijedeći dobru praksu Europske unije možemo stvarati bolju budućnost za naše krajeve. LAG je perspektiva za sve naše jedinice lokalne samouprave.

Na partnerskom odboru održanom u Maruševcu, predstavnici lokalnih jedinica upoznati su i s načinom ispunjavanja prijava projektnih prijedloga. Krajnji rok za njihovu prijavu je 15. prosinac, nakon čega će biti izvršena analiza i izrađena baza projekata.

Obrazac za prijavu projektne ideje se osim tijekom održavanja partnerskih odbora može ispuniti preuzimanjem na službenoj Internet stranici LAG-a Sjeverozapad.

Za projekte koji se prijavljuju važno je da početak njihove realizacije bude predviđen za razdoblje između 2011. i 2013. godine.

Komentari