evo o čemu je riječ

U podjeli regija Varaždinska županija logično pripala sjeveru Hrvatske - najveći gubitnik Grad Zagreb

Kako prenosi Novac.hr u Hrvatskoj će do konca siječnja biti donesena konačna odluka o novoj statističkoj podjeli koja je sada podijeljena na Kontinentalnu i Jadransku.
Objavljeno: 16.01.2019. 15:13

Zadnja izmjena: 16.01.2019. 15:17

Kako prenosi Novac.hr u Hrvatskoj će do konca siječnja biti donesena konačna odluka o novoj statističkoj podjeli koja je sada podijeljena na Kontinentalnu i Jadransku.

Nova statistička podjela Hrvatske trebala bi stupiti na snagu 2023. godine, a najveći dobitnici trebali bi biti gospodarstvenici u kontinentalnim dijelovima zemlje koji su prema sadašnjoj podjeli u nepovoljnom položaju jer su "utopljeni" u istu regiju sa Zagrebom gdje visina dozvoljenih regionalnih potpora ovisi o gospodarskoj snazi odnosno vrijednosti BDP-a pojedine statističke regije u odnosu na prosjek cijele Europske unije.

Tako će statistička regija Jadranska Hrvatska ostati jednaka, a kontinentalni dio zemlje podijelit će se na tri dijela. Grad Zagreb postat će samostalna statistička (NUTS 2) regija te će se formirati dvije nove regije. Logično Varaždinska županija pripast će Sjevernoj Hrvatskoj koja će još uključivati Međimursku, Krapinsko-zagorsku, Koprivničko-Križevačku i Zagrebačku županiju, dok će u Središnjoj i istočnoj Hrvatskoj biti Karlovačka, Sisačko-moslavačka i pet slavonskih županija. 

Jedina dilema koju Vlada još treba razriješiti do 1. veljače jest hoće li Bjelovarsko-bilogorska županija biti u sastavu regije Sjeverna Hrvatska ili Središnja i istočna.

Najveći gubitnik nove statističke podjele zemlje bit će Grad Zagreb koji će kao zasebna regija imati BDP pet posto veći od europskog prosjeka te će zagrebački gospodarstvenici biti u nepovoljnijem položaju nego sada.

Komentari